PROGRAM: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 22-25 mai 2015

Coperta pliantului întâlnirii de la Dinkelsbuehl 2015. Sursa foto: siebenbuerger.de

Coperta pliantului întâlnirii de la Dinkelsbuehl 2015. Sursa foto: siebenbuerger.de

Întâlnirea sașilor de pretutindeni, ce are loc anual la Dinkelsbühl, în Germania, este cel mai important eveniment al comunității și cu siguranță sărbătoarea care atrage un număr impresionant de participanți. La fiecare ediție sunt prezenți la Dinkelsbühl peste 20.000 de etnici sași.

Timp de patru zile de nemaipomenită sărbătoare, întotdeauna de Rusalii, Dinkelsbühlul devine capitala sașilor de pretutindeni. Paleta impresionantă de evenimente afirmă tocmai cultura și spiritul viu al comunității. Politicieni de vârf, artiști și oameni de cultură, reprezentanți ai Bisericii din România și Germania onorează și anul acesta cu prezența adunarea de la Dinkelsbühl, o întâlnire de suflet dincolo de vârstă și spații. Indiferent de locul geografic, sașii locuiesc în comunitatea și cultura proprie.

Așa cum am spus și anii trecuți, cred că cel puțin din aceste motive întâlnirea de la Dinkelsbühl merită să fie cunoscută și mediatizată și în România. Anul acesta voi fi acolo pentru a treia oară consecutiv, despre edițiile precedente v-am relatat de la fața locului în multe articole (vezi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) și întotdeauna am impresia că nu am cuprins chiar tot dintr-o sărbătoare cu încărcătură emoțională extraordinară, în care evenimentele se țin lanț.


Pregătirile pentru ediția de anul acesta sunt în toi, iar zilele trecute a fost anunțat programul celor patru zile de sărbătoare. Programul complet și toate informațiile necesare participanților la eveniment sunt disponibile în pliantul evenimentului, care poate fi descărcat aici (în limba germană): Programm-Heimattag-2015


Temele întâlnirii 2015

Întâlnirea din anul acesta este dedicată sașilor de pe Valea Târnavelor (Kokelgebiet), care au alocat în spațiu special în program, fiind prezenți prin conferințe și expoziții legate de specificul zonei (de exemplu obiceiurile nunții). O altă temă importantă a întâlnirii de anul acesta este comemorarea victimelor deportării, anul acesta împlinindu-se 70 de ani de la trauma trăită de etnicii germani din România. Tot anul acesta se împlinesc 30 de ani de parteneriat oficial între orașul Dinkelsbuehl și sașii transilvăneni. Dinkelsbuehlul este un orășel fermecător, înfrățit cu Sighișoara, cuib de suflet și de întâlnire a sașilor, care amintește vremelnic de tărâmurile natale din Transilvania.

Atracțiile programului

Pe lângă aceste teme, întâlnirea de anul acesta înseamnă patru zile pline, în care nu lipsesc expozițiile de artă și fotografie (acuarele de Theo Damm, fotografie de Kilian Müller), conferințele pe teme de interes actual, lansările de carte, dansurile și concertele de fanfară, discursurile. Nu în ultimul rând, standurile cu vânzare de carte, haine și podoabe tradiționale, obiecte de artizanat săsesc, dar și Piața transilvăneană în care pot fi savurate  bunătățile de acasă (mici, grătare, mezeluri și brânzeturi, dulciuri, băuturi din România) sunt locuri de întâlnire în care oricine se simte pentru câteva clipe savuroase între prieteni, ca acasă.

Ca la fiecare ediție, parada portului săsesc din dimineața zilei de duminică, începând cu ora 10.30, este atracția principală a întâlnirii, la care vor defila peste 2.000 de sași reprezentând asociațiile locale (HOG) și așezările natale din Transilvania. Imagini de la paradele din anii precedenți pot fi urmărite aici și aici.

Un alt moment important al zilei de duminică este decernarea premiilor pentru cultură ale Asociației Sașilor Transilvăneni, anul acesta urmând a fi acordate dlui Prof.Dr.Dres.h.c. Paul Philippi și starului rock Peter Maffay, iar premiul Asociației Tinerilor Sași Transilvăneni va reveni Asociației de Studenți Gutenberg din Cluj-Napoca.

Un moment emoționant și spectaculos care încheie ziua de duminică este tradiționala defilare cu torțe, pornind din centrul orașului, până la monumentul sașilor transilvăneni, începând cu ora 21:15.

Întâlnirea se va încheia luni, 25 mai, prin cuvântul dr. Bernd Fabritius, Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania, membru în Bundestag.

Ca în ultimii doi ani, eu voi fi acolo și vă voi ține la curent în timp real, urmând ca după încheierea întâlnirii să vă povestesc pe larg și despre ediția de anul acesta.

Tuturor celor care vor fi la Dinkelsbühl, vreme și petrecere frumoasă, să ne revedem cu bine!

Pentru că imaginile vorbesc de la sine, un scurt…

Rezumat foto al întâlnirii de anul trecut (foto: Mihaela Kloos-Ilea)

Prețioasele cingători (Trachtengürtel) specifice costumului săsoaicelor la standurile cu vânzare de la Dinkelsbuehl. Astăzi sunt podoabe din lada de zestre, pe care foarte puțini meșteri le mai știu măiestri.  Întâlnirea de la Dinkelsbühl este una dintre puținele ocazii când pot fi admirate și chiar cumpărate.

Prețioasele cingători (Trachtengürtel) specifice costumului săsoaicelor la standurile cu vânzare de la Dinkelsbuehl. Astăzi sunt podoabe din lada de zestre, pe care foarte puțini meșteri le mai știu măiestri.
Întâlnirea de la Dinkelsbühl este una dintre puținele ocazii când pot fi admirate și chiar cumpărate.

Programul susținut de copii și tineri în cadrul întâlnirii de la Dinkelsbuehl, ediția 2014

Programul susținut de copii și tineri în cadrul întâlnirii de la Dinkelsbuehl, ediția 2014

În tribuna oficială a ediției 2014 (de la stânga): dr. Bernd Fabritius, Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni, membru în Bundestag, dl Reinold Gall, membru în Landtag, ministrul de interne al landului Baden-Wuerttemberg, apoi dl Klaus Johannis.

În tribuna oficială a ediției 2014 (de la stânga): dr. Bernd Fabritius, Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni, membru în Bundestag, dl Reinold Gall, membru în Landtag, ministrul de interne al landului Baden-Wuerttemberg, dl Klaus Johannis, Președintele României.

Parada portului săsesc, ediția 2014

Parada portului săsesc, ediția 2014

Dansuri săsești în centrul orașului Dinkelsbuehl, ediția 2014

Dansuri săsești în centrul orașului Dinkelsbuehl, ediția 2014

Decernarea premiilor Asociației Sașilor Transilvăneni, ediția 2014

Decernarea premiilor Asociației Sașilor Transilvăneni, ediția 2014

IMG_1200

În piața transilvană, loc de savurat bunătăți și povești de acasă

Panoramă a zidurilor cetății, Dinkelsbuehl 2014

Panoramă a zidurilor cetății, Dinkelsbuehl 2014

Piața transilvăneană, care îmbie cu toate bunătățile care amintesc de Transilvania natală, de la lichiu (Haencklich) la mici, țuică și bere românească, halviță, savarine, pufuleți sau Baumstriezel (KurtosKalacs)

Piața transilvăneană, care îmbie cu toate bunătățile care amintesc de Transilvania natală, de la lichiu (Haencklich) la mici, țuică și bere românească, halviță, savarine, pufuleți sau Baumstriezel (KurtosKalacs)

Defilarea cu torțe pornind din centrul orașului spre monumentul sașilor transilvăneni

Defilarea cu torțe pornind din centrul orașului spre monumentul sașilor transilvăneni

Informații înainte de eveniment disponibile la sediul Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania/

Vorabinformationen in der Bundesgeschäftsstelle des Verbandes,

Karlstraße 100, 80335 München, Telefon: 089- 23 66 09-0, Telefax: 089- 23 66 09-15,

E-Mail: verband@siebenbuerger.de, Internet: siebenbuerger.de

Informații în timpul evenimentului, la sediul Primăriei Dinkelsbuehl/

Während des Pfingsttreffens in der Festkanzlei des Heimattages im Dinkelsbühler Rathaus,

Segringer Straße 30, Mobil: 0171- 6 13 68 54

Un gând despre “PROGRAM: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 22-25 mai 2015

Povestește și tu