TRANSILVANIA GASTRONOMICĂ – evenimentele care dau o nouă identitate regiunii

Chiar în timp ce povestim aici, în colțuri vechi de Transilvanie rurală, se pun bazele unui nou tip de turism: turismul gastronomic. Este un concept inedit în România, care se naște sub umbra stejarilor seculari, în curțile bisericilor fortificate, la masa unor evenimente culinare și alternative – picnicuri, brunch-uri, cine în natură. Bătrânele sate săsești, tradiții și rețete autentice, produse bio, localnici ospitalieri, turiști încântați să descopere culturi, arome și experiențe uitate – ingredientele rețetei de succes pe care mizează tinerii entuziaști care au această inițiativă. Și peste toate astea, încrederea în bunul-gust al lumii și gusturile bune ale Transilvaniei rurale. Centrul acestei efervescențe culinare este Sibiul, care are potențialul să fie declarat în curând Regiune Gastronomică Europeană, titlu care ar așeza Transilvania pe harta marilor regiuni gastronomice ale lumii. 

Vă povesteam aici ce desfătare deopotrivă culinară și culturală a fost ediția Flavours and Sounds of Transylvania, la care am participat în 4 iulie la Cincșor/Kleinschenk. Meritul acestui nou concept este, cred eu, faptul că reunește trei părți care până acum nu s-au întâlnit niciodată organizat: micii producători, comunitatea locală și turiștii. O întâlnire win-win-win, pentru că de aici au de câștigat producătorii locali – care altfel nu au o piață de desfacere, nici sprijin pentru a-și comercializa produsele bio, sănătoase, proaspete; locuitorii unor sate uitate – pentru că astfel se revigorează comunitatea, își asigură un venit și se implică activ în turismul local, dar și oaspeții care le trec pragul, care descoperă o lume a gusturilor bune, tradițiilor specifice și poveștilor de demult.

Asta pentru că un picnic, un brunch, o cină sau o zi de Flavours and Sounds îi aduce pe toți în jurul  mesei, într-o întâlnire culturală lejeră și prietenoasă. Astfel se (re)descoperă lumi diferite: satul cu orașul, rețetele tradiționale cu bucătăria contemporană, localnici și turiști, mici producători și cumpărători interesați – iar în tot acest festin, chemate de gusturi regăsite și tihna satelor săsești, încep poveștile. Aproape că s-ar zice că masa este doar un pretext.

De organizarea acestor evenimente culinare în satele din Transilvania se ocupă Reky Travel și asociația My Transylvania, care înseamnă o mână de tineri entuziaști, cu idei proaspete și drag pentru locuri pitorești – trei ingrediente pe care le îmbină savuros de câțiva ani pentru a revalorifica bucătăria, poveștile și tradițiile Transilvaniei.

Per ansamblu, întreaga regiune dobândește prin acest mozaic de evenimente o dimensiune încă necunoscută – identitatea culinară. Dacă de exemplu Bavaria, regiunile Franței, Spaniei sau Italiei au bucătării specifice foarte clar definite și recunoscute în lume, Transilvania încă nu are un concept culinar bine conturat. Dar are un potențial enorm care așteaptă să fie inteligent valorificat și promovat coerent. Testul va fi candidatura la titlul de Regiune Gastronomică Europeană, pe care Sibiul l-ar putea primi în anul 2019.

Până atunci, spre acest scop se înaintează cu pași mici, dar sprinteni, prin evenimente precum:

1454945_1122664751080657_9070669300538829674_n

Transilvanian Brunch 

La Transilvanian Brunch, reţetele vechi, de mult uitate, sunt gătite de bucătărea­sa satului împreună cu vecinătăţi sau familii, folosind doar produse locale şi de sezon. Alegem cel mai frumos loc, într-un sat din zona Hârtibaciu – Târnave, şi mâncăm împreună în aer liber. Pornim apoi în explorarea culturii locale printr-o drumeţie sau o plimbare prin sat.

10696372_1124903527523446_2465554618411671553_n

Dacă sunteți gurmanzi, Transilvanian Brunch impresionează prin diversitatea, calitatea și savoarea mâncărurilor oferite pe aproape tot parcursul anului. Niciun produs nu provine dintr-o fabrică de mâncare sau dintr-o cultură agricolă intensivă. Meniul nu este deci unul standardizat, ci el diferă de la un sezon la altul. Oamenii locului oferă, de exemplu, tot felul de delicatese din carne de porc (slănină bine afumată, jumări, cârnați, tobă, pastă de jumări, pateu de casă din ficat de porc sau chisătură – un amestec de slănină tocată și ceapă roșie). Nu lipsesc chiftelele, ruladele cu carne tocată și verdeață, plăcintele, precum și multe feluri de brânzeturi, maturate sau proaspete. În funcție de anotimp, toate acestea sunt asezonate cu diverse salate pline de culoare și sănătate.

În timp ce gustările dispar de pe mese, în ceaune fierb felurile principale: supe (pline de afumătură, legume proaspete și tarhon), tocane preparate din diverse feluri de carne și sarmale uriașe. În miezul verii nu lipsesc supele reci de agrișe, de mere, de salată și fasole verde.

Pentru cine mai poate rezista unui asemenea ospăț, urmează parada deserturilor – hencleș, cozonac cu nucă și cu mac, prăjitură cu fructe de sezon, clătite cu urdă și mărar, prăjitură cu brânză de vaci și mere, mălai dulce, iaurt cu miere și nuci, diverse gemuri și dulcețuri savuroase.

Pentru pasionații de istorie și tradiții transilvănene, evenimentul oferă și o componentă culturală, sub diverse forme: un tur al satului, o plimbare cu căruța, o vizită la fierar, un program muzical susținut de fanfara locală, muzică și dansuri, un concert de orgă sau audierea corului în biserică, o scurtă drumeție, un tur pe teme de patrimoniu. Nu trebuie uitate nici poveștile spuse de bucătarii care au pregătit toate bunătățile; acești oameni sunt prezenți, de altfel, la toate evenimentele din viața respectivelor comunități.

11703389_1124902967523502_6734920419950011475_n

Picnic în Cindrel

La Picnic în Cindrel pregătim o traistă ciobănească cu produse şi preparate locale din Mărginimea Sibiului care să fie savurate ca picnic. O scurtă drumeţie pe drumul brânzei ne recompensează cu o frumoasă privelişte asupra împrejurimilor. Pentru cei interesați, organizăm și o vizită la unul din meșteșugarii din sat.

Flavours and Sounds of Transylvania

Aromele de sezon în rețete vechi, tradiționale, nu lipsesc nici de la Flavours and Sounds of Transylvania. În cadrul acestor evenimente facem cunoștință cu comunitățile locale ale unor locuri de-o frumusețe mai puțin cunoscută și ne amintim de gusturi de altă dată, de viața la țară cu aerul său tihnit. Pentru un plus de autenticitate, preparatele sunt, bineînțeles, gătite cu produse ale localnicilor sau ale altor producători bio din zonă. La Flavours and Sounds nu lipsește nici elementul cultural: îmbinăm gusturi cu acorduri de muzică specifice locului în care ne aflăm.

Ce ne propunem de fapt? Să redescoperim comorile de istorie și tradiții ascunse în satele transilvănene, să mâncăm sănătos și după rețete păstrate din străbuni, să reînvățăm să iubim liniștea satului și timpul petrecut în natură, să ne susținem producătorii locali și comunitățile la care poposim.

11695820_1122026267811172_4169676132599631602_n

Cină în natură

Bucuraţi-vă de un festin în natură! Noua bucătărie transilvăneană oferă posibilitatea descoperirii unor reţete noi sau reinventate. Un bucătar cu experienţă va pregăti mâncăruri deosebite folosind doar produse locale şi de sezon. Fiecare cină se desfăşoară într-un spaţiu atent ales, este însoţită de o poveste locală şi de susţinerea unui proiect social.

Electric Camping

Pentru Electric Camping, alegem un loc de campare la poalele munţilor sau într-un sat din Valea Hărtiaciului, numai bun pentru o cină cu produse locale, în ambianţa muzicii mixate de und DJ și sărbătorim toată noaptea. Dimineața ne bucurăm de asemenea de produsele locale la micul dejun.

O astfel de petrecere Electric Camping se desfășoară de obicei într-unul dintre satele Văii Hârtibaciului sau într-o altă localitate din zona subalpină a sudului Transilvaniei. Cele 20 – 25 de corturi unde vor campa oaspeții sunt ridicate într-o grădină sau pe pajiștea de lângă o gospodărie. Neapărat, amplasamentul este într-o zonă cu priveliște frumoasă.

În timp ce gazdele se ocupă cu instalarea meselor pentru festin, a barului și a ringului de dans, oaspeții pot merge să vadă pe viu viața unui sat autentic transilvănean. Nu este nicio supărare dacă ei își sporesc pofta de mâncare și își întăresc condiția fizică cu o drumeție pe dealurile din jur.

Primul moment semnificativ oferit oaspeților este cina gătită în aer liber, sub ochii lor. De regulă, gazdele fierb în ceaune un delicios gulaș de porc (al cărui gust este îmbogățit cu rondele de morcov și de țelină și cu diverse mirodenii) și un ghiveci strașnic, în care sunt puse laolaltă toate legumele proaspăt culese din grădinile vecinilor. Nota locală ardelenească este dată și de bogăția de murături de casă și de hreanul ras, care acompaniază întotdeauna savuroasele bucate scoase din ceaun.

Startul marii petreceri este dat imediat ce apune soarele, în jurul orei 22,00. Fondul sonor este asigurat de un DJ local (cum ar fi Pusoc Lefteye sau Coralie de Gonzaga). DJ-ul susține, pe întreaga durată a nopții, și proiecțiile de lumini, în ton cu muzica momentului și cu energia degajată de aceasta.

Muzica se stinge abia în zori, după ora 5,00. Imediat după ultimele acorduri muzicale, gazdele încep pregătirile pentru un mic dejun ardelenesc. Sunt aduse, rând pe rând, platourile cu bucatele gazdelor, spre bucuria petrecăreților. Pâinea de casă cu coaja crocantă și miezul dulce-pufos îți lasă gura apă. Ea însoțește o avalanșă de brânzeturi locale, legumele proaspete, ouăle preparate în diverse moduri, zacusca, gemurile și dulcețurile de casă.

Electric Campingul se organizează în perioada în care natura explodează în Transilvania, adică de la începutul lunii mai și până la jumătatea lunii octombrie, atunci când vremea este deosebit de blândă.

11709599_1124902654190200_8087447501724911380_n


Calendarul evenimentelor pe 2015

  • Transilvanian Brunch:

25. Aprilie: Daia (Denndorf) – Mureș / Asociația Monumentum & Mioritics

30. Mai: Brădeni (Henndorf) – Sibiu / Castel (fosta curte a casei parohială evanghelice)

27. Iunie: Pelișor (Magarei) – Sibiu / Curtea casei parohială evanghelice

25. Iulie: Alma Vii (Almen) – Sibiu / Familia Ganea & Mihai Eminescu Trust

29. August: Ilimbav (Eulenbach) – Sibiu  / Bioferma Daniela & Caravana cu povești

26. Septembrie: Cornățel (Harbachsdorf) – Sibiu / Asociația Salvați Mocănița & Ferma Școală


  • Flavours and Sounds of Transylvania:

16. Mai – Rășinari / Brânzeturi din Mărginime

4. Iulie – Cincșor (Kleinschenk) / Căpșuni și rabarbăr

11. Iulie – Gușterița (Hammersdorf) / Plante medicinale din „Grădina preotesei”

18. Iulie – Ilimbav (Eulenbach) / Degustare de carne de porc de mangalița

8. August – Criț (Deutsch Kreuz) / Țara ovăzului – in cadrul saptamanii Haferland

15. August – Sărata / Ziua Zmeurei

5. Septembrie – Șeica Mare (Großschelken) / Rachiuri fine din zona Târnavei Mari

10. Octombrie – Tărnavioara (Kleinprobstdorf) / AIOS

28. Noiembrie – Rod / Tăiatul porcului

11268000_1124910717522727_727316353626290467_n


  • Picnic în Cindrel:

13. Iunie – Rod / Rod Brunch – Drumeție Data nestabilita inca – Cisnădioara (Michelsberg) / Sărbătoarea cireșelor – Drumeție

20. Iunie – Cristian (Grossau) / Biserica fortificată – Tură biciclete

17. Octombrie – Rod /  Ziua recoltei: sfeclă și ceapă – Drumeție

26. Octombrie – Sibiel / Târgul de mere (Trai Verde – Căminul Cultural) – Tură biciclete


  • Electric Camping / Full Moon Picnic:

4. Iulie  – Hosman (Holzmengen) / Moara Veche

8. August – Marpod – Lac

29. August- Sebeșu de Sus – Casa Lisenchi


  • Cină în natură

13. Iunie – Cund (Reussdorf) / Transylvanian Gourmet Weekend

12. Septembrie – Cincșor (Kleinschenk) / Curtea casei parohială evanghelice


Participarea la evenimente publice se face în baza unei înscrieri confirmate pe e-mail sau telefonice 0722-396.755.

Informatii suplimentare despre evenimente si locatii gasiti pe Facebook.

Taxa de participare este de 50 Lei/persoană la Transilvanian Brunch, Picnic in Cindrel, Electric Camping și Flavours and Sound of Transylvania. La Cina in natura tarifele se trimit la cerere în funcție de eveniment și numărul de locuri libere.


 

Tot acest mozaic de evenimente culinare va culima în toamnă cu festivalul Transilvania gastronomică, care va avea loc la Sibiu în perioada 4 – 20 septembrie, primul festival de acest gen din România, care este gândit linia descoperă – înțelege – participă, prin evenimente dedicate publiculului larg și specialiștilor în Gastronomie:

 

Descoperă cultura gastronomică locală / ENJOY THE FOOD

05.09.15 – Neighborhood Cooking

06.09.15 – Rural County Brunch 06.09.15 – Five Region Picnic 13.09.15 – Taste of Romania

 

Înțelege cultura gastronomică locală / UNDERSTAND THE FOOD

4 – 20.09.15 – Sibiu City menu

04.09.15 – Cultural foodscapes and foodways 04.09.15 – Meet the local producers

 

Participă la crearea identității gastronomice locale / EXPERIENCE THE FOOD

11.09.15 – Follow you taste

11.09.15 – Feedback gastronomy 12.09.15 – New Transylvanian Cuisine

 

Evenimente pentru specialiști / EXCHANGE KNOWLEDGE ABOUT THE FOOD

11.09.15 – Conferința pe teme gastronomice

12.09.15 – Award Gala.

 

Sursa informații și copyright poze: My Transylvania și Reky Travel

11745480_1124902590856873_200587085782791422_n

3 gânduri despre “TRANSILVANIA GASTRONOMICĂ – evenimentele care dau o nouă identitate regiunii

  1. Pingback: Transilvania are gust | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s