EXPOZIȚIE: Povestea lăzilor săsești din Transilvania

16 mai – 20 octombrie 2015

Muzeul ASTRA Sibiu, Casa Artelor, Piața Mică, nr 21

Vernisajul expoziției: 16 mai, ora 18, prin care se va deschide Noaptea MuzeelorO nouă expoziție temporară a Muzeului Astra Sibiu, deschisă din 16 mai 2015 la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21), ne va introduce în lumea lăzilor săsești. Odată deschise, acestea trezesc amintiri care ne duc cu gândul la întâmplări de demult, la casa bunicii, la mirosul de lavandă… și la întrebări: Care a fost istoria acestei lăzi? La ce era bună această ladă și cine a folosit-o? Unde sunt acum cheile care deschideau lăzile, lădițele și cuferele vremii?…

 

image description

image description

Orice piesă veche de mobilier, în special o ladă pictată săsească, poate trezi amintiri și nostalgie…

Expoziţia temporară „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, care se va deschide în 16 mai la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21, Sibiu), îşi propune să formeze o cunoaștere a lăzilor pictate săsești, cu referire în special la tipologia, tehnica de confecţionare, decorare şi modul în care acestea au fost utilizate şi adaptate pe teritoriul transilvănean, atât în trecut cât şi în prezent.

Colecţia de lăzi prezentată în cadrul expoziției cuprinde piese mai vechi, din sec. al XVI-lea sau mai noi, din sec. al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori. Acum sute de ani, lada a fost cea mai folosită piesă de mobilier, îndeplinind rolul de depozitare în cadrul gospodăriei. Treptat, aceasta și-a pierdut locul în cadrul locuinței, în favoarea dulapului şi mai târziu a comodei. Până la mijlocul secolului al XX-lea, în spaţiul rural transilvănean aproape în fiecare gospodărie se găseau cel puţin câte o ladă de zestre şi multe alte tipuri de lăzi pentru diverse întrebuinţări.

De ce abordăm un singur tip de mobilier care, astăzi, din punct de vedere funcţional este văzut ca o relicvă a trecutului? În istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii, dar în vremurile vechi, cuvântul ladă era asociat mereu cu alte tipuri de lăzi: de grâne, de vecinătate, de breaslă sau de biserică.

În cadrul expoziției nu intenționăm să venim cu istoria individuală a fiecărei lăzi, dar vă oferim informaţii ale unor categorii de lăzi săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi valuri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante ţinute sub cheie sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute.

Workshop-ul pentru copii va fi o atracție a expoziţiei: lăzi dezbinate (nou confecţionate) vor fi puse la îndemâna copiilor în vederea remontării acestora conform unui ghid special conceput pentru ei.

Lada de tip Brădeni, Colecţia Muzeului ASTRA © Muzeul ASTRA Sibiu

Lada de tip Brădeni, Colecţia Muzeului ASTRA
© Muzeul ASTRA Sibiu


Povești săsești este partener cultural al expoziției Povestea lăzilor săsești din Transilvania, alături de Muzeul Brukenthal Sibiu, Casa Teutsch, Muzeul Municipal Mediaș și Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Mulțumesc curatorului expoziției,  Simona Malearov, și Muzeului Astra pentru bucuria și onoarea de a lucra împreună!

Printre frânturi de viață, între lăzi mirosind a vremuri de altădată, cei care ajung la expoziție vor găsi și o poveste pe care am scris-o cu drag: Povestea lăzii de zestre. Pentru că, spunându-le povestea, zestrea sașilor se transmite prin noi mai departe.

Ladă de haine, Colecția Muzeului Astra, © Muzeul ASTRA Sibiu

Ladă de haine, Colecția Muzeului Astra, © Muzeul ASTRA Sibiu

4 gânduri despre “EXPOZIȚIE: Povestea lăzilor săsești din Transilvania

  1. Pingback: Povestea lăzii de zestre | Povești săsești

  2. Aceste lăzi povestesc si despre groaznicele întîmplări după al doilea război mondial,atunci cînd saşii au fost alungați de vecinii romăni si țigan din casele lor.Toată averea le-a fost furată….multe vieți distruse….Lăzile acelea minunate mai povestesc despre jalea poporului sas atunci cînd mii de săsoace şi saşi în floarea vîrstei su fost deportati ca animalele la muncă silnică în Rusia.Îaceste lăzi frumoase au picurat lacrimile amare a saşilor în vremea dictaturii comuniste cînd erau batjocuriti,chinuiti de toti nemernicii comunisti.Si sigur se mai simte umezeala lacrimelor atunci cînd saşii au părăsit locurile lor natale definitiv.Strămoşii nostrii au întemeiat prin muncă grea Ardealul dar hărnicia şi străduința nu le-a fost răsplătită….aşa să le ajute bunul Dumnezeu!!!

    Apreciază

  3. Pingback: EXPOZIȚIE: „Povestea lăzilor săsești din Transilvania” ajunge la București | Povești săsești

  4. Pingback: EXPOZIȚIE: Povestea lăzilor săsești din Transilvania | ViataRomaneasca.net

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s