10 lucruri pe care nu le știai despre sași

  • Hora Unirii a fost compusă de un sas

Alexandru Flechtenmacher (1823-1898) a fost compozitor, violinist, dirijor și pedagog, a întemeiat Conservatorul din București (între 1864 – 1869 a fost directorul instituției), a compus muzica pentru primele operete și vodeviluri românești: Baba Hârca de Matei Millo, Coana Chirița din Iași, Coana Chirița din provincie, numeroase operete, vodeviluri şi canţonete, muzică de cameră şi corală. Tot el a compus muzica și pentru cunoscutul cântec patriotic Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri.

  • 8 așezări și biserici fortificate săsești în Patrimoniul UNESCO

Șapte așezări săsești cu biserici fortificate din Transilvania sunt incluse în lista UNESCO a patrimoniului mondial: Viscri, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor, Câlnic, Biertan, la care se alătură orașul vechi Sighișoara. Cu mai mult de 150 de biserici fortificate, în diverse stiluri arhitecturale, sud-estul Transilvaniei este zona cu cele mai multe sate-cetăți din secolele XIII-XVI din Europa.

?????????????

Viscri / Deutsch-Weißkirch / Szászfehéregyháza Foto: Mihaela Kloos (c) povesti sasesti

  • Primul “șmecher” a fost un sas. Poate că era și “mișto“

Există o legendă care explică etimologia cuvântului „șmecher” într-un mod interesant, legat de sași. Se spune că sașii făceau odionioară negoț cu articole de meșteșugărie, pe care le duceau în Oltenia, de pildă în zona Drăgășanilor, de unde cumpărau în schimb vin.

Întreprinzători și ei, oltenii din Drăgășani au găsit o metodă ca să îi păcălească pe negustorii sași. Așa că înainte de târguială, îi chemau pe sași în casă, îi omeneau cu de toate, mai ales cu vinul cel mai aspru pe care îl aveau. Pe când erau sașii mai amețiți, începeau oltenii negocierea prețului. Sașii erau însă prea beți ca să mai cumpănească bine mărfurile. Mai mult, sașii gustau la masă din vinul bun și tare, iar la plecare, în loc de vinul tocmit li se dădea în butoaie zaibărul cel mai rău.

Așa se fripseră sașii de câteva ori, până s-au prins de strategie și anul următor au schimbat și ei tactica. Pe când au mers din nou la Drăgășani, să vândă produsele lor și să cumpere vin, sașii au băut din nou și s-au omenit din vinul cel tare al oltenilor, până au uitat de socoteli. Apoi, când de-abia se mai țineau pe picioare, au început oltenii târguiala. Dar de data asta s-a ridicat unul dintre sași în picioare, treaz ca lumina zilei, despre care sașii au spus: „er ist der Schmecker” adică acesta este degustătorul, cel care probează vinul. El era cel care nu pusese până atunci un strop de vin în gură. Așa că a preluat negocierea, a fixat prețurile produselor meșteșugărești, a gustat vinul cumpărat și a supravegheat ca acel vin să fie urcat în căruțe. Așa că numai Schmecker-ul a putut face comerț corect cu oltenii. (sursa și mai multe)

Etimologic deci, șmecherul este cel care nu poate fi înșelat.

Vezi definiția DEX:

ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care știe să iasă cu dibăcie din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”.

În aceeași idee, Victor Eftimiu a lansat ipoteza că mișto, cuvântul atât de folosit în argoul nostru, atribuit în general limbii țiganilor, ar putea proveni de fapt tot pe filieră germană, de la „mit Stock“, care înseamnă cu baston, semn semn al statutului. Cel care avea baston adică umbla mit Stock, era cum s-ar veni… mișto. O ipoteză doar, care nu prea se verifică. (sursa și mai multe detalii)

  • Cel mai de succes star rock al Germaniei este sas din Brașov

Peter Maffay, născut în 1949 la Brașov, este cel mai de succes cântăreț al Germaniei, iubit de la debutul de acum 40 de ani, până astăzi. Poate mai ales astăzi. În 2002 a fost declarat artistul anului în Germania. Piesa de debut, Du din 1970, a fost hit-ul anului. În 1979, albumul Steppenwolf s-a vândut în 1,6 milioane de copii, fiind cel mai bine vândut LP al vremii.

Este artistul german cu cele mai multe albume vândute în peste 1 milion de copii: 14. Albumul său din 1982, „Ich will leben”, s-a menţinut 37 de săptămâni pe primul loc al topului autohton. Turneele sale sunt, din 1980 încoace, între primele 10 evenimente ae Germaniei, după numărul de spectatori. Pentru cariera sa de succes a fost decorat de statul german cu Ordinul de merit al Republicii și recunoscut internaţional prin World Music Award.

Peter Maffay

Peter Maffay

  • Brukenthal, primul muzeu din România de astăzi

Palatul Brukenthal este primul muzeu deschis publicului pe teritoriul României de astăzi şi cel mai mare muzeu din sud-estul Europei. Construită în stilul barocului târziu, clădirea Brukenthal aduce atmosfera distinsă a palatelor vieneze în inima Sibiului. Nucleul colecţiilor valoroase găzduite aici l-a constituit pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, personalitate fascinantă a vremii. Aici pot fi admirate câteva dintre marile capodopere ale Europei, precum „Omul cu tichia albastră” a lui Jan van Eyck, alături de tablourile lui Hans Memling, Tiziano Vecellio Da Cadore, Peter Bruegel cel Tânăr şi Peter Bruegel cel Bătrân.

  • Primele poteci marcate și cabane montane au fost construite de sași

Harta traseelor montane din România nu a suferit schimbări benefice semnificative de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Atunci, urmând exemplul organizațiilor de turism înființate în aceeași perioadă în Europa de Vest, Asociația Carpatină Ardeleană (Siebenbuergische Karpaten Verein, SKV) și-a propus construirea primelor trasee, cabane și refugii turistice, în toate masivele muntoase ce mărgineau Transilvania. Așa au apărut vechile cabane de pe creste, pe care le știm și astăzi, primele birouri de informații turistice, primii ghizi montani și precursorii Salvamontului, localnicii-șerpași care duceau poverile pe munte, primele piste și concursuri de schi.

Pe scurt, activitatea SKV în cifre și ani, arată așa:

  • 1880 – înfiinţarea organizaţiei, la Sibiu.
  • 700 de kilometri de trasee montane amenajate.
  • 60 de cabane construite
  • 3 stații meteorologice
  • peste 6000 de membri în 1925
  • secțiuni în Sibiu, Brașov, Făgăraș, Bistrița, Reghin, Sighișoara, Mediaș, Sebeș, Orăștie, Cluj, Petroșani, București, Timișoara, Cernăuți.
  • 1900 – constituirea primelor grupe de salvatori montani
  • 1904 – prima școală de ghizi montani
  • un Muzeu al Carpaților, cu colecții valoroase de picturi, lucrări științifice, cărți poștale și fotografii din Munții Carpați, intrat din 1920 în componența Muzeului Brukenthal.
  • 1945 scoaterea SKV în afara legii
  • 1996 reînființarea Asociației Carpatine Transilvane.
  • Vecinătățile

Vecinătatea a funcționat ca o instituție în comunitatea săsească, bazată pe ajutor reciproc. Vecinătatea era o formă de organizare între mai mulţi locuitori de pe aceeași stradă sau din mai multe străzi alăturate, care contribuiau la buna rânduială a locului şi a familiilor. Satele aveau de la patru până la treisprezece vecinătăți (Turnișor/Neppendorf și Richiș/Reichesdorf).

Membrii lor își împrumutau între ei bani, foloseau la comun anumite produse și unelte agricole, participau la cele mai importante evenimente (nunta, înmormântare), se ajutau la construcții sau la muncile câmpului. Ca într-o familie extinsă, erau alături unii de ceilalți, la bine și la greu. Foarte important era ca gospodarii din vecinătate să se îngrijească și de aspectul localității lor, prin curățarea și îngrijirea bisericii, străzilor și a fântânilor, săparea șanțurilor sau repararea podețelor.

Cei care se sustrăgeau de la îndatoririle vecinătății dădeau socoteală și erau amendați.

Ladă de vecinătate expusă la muzeul etnografic din Valea Viilor/Wurmloch/Nagybaromlak, în incinta bisericii fortificate.

Ladă de vecinătate expusă la muzeul etnografic din Valea Viilor/Wurmloch/Nagybaromlak, în incinta bisericii fortificate.

  • Învățământul la sași

Educația a jucat un rol deosebit de important în comunitatea săsească, sașii fiind promotori ai învățământului în Transilvania și spațiul românesc de astăzi. La începutul secolului al XVI-lea exista câte o şcoală în aproape în fiecare sat săsesc, în Transilvania locuită de sași funcționând cel mai bine dezvoltat sistem de învățământ din această parte a Europei. În 1541 Johannes Honterus (1498-1549) a inaugurat la Brașov Schola Coronensis, primul gimnaziu umanist din partea aceasta a Europei, iar câțiva ani mai târziu, în 1547, tot aici se deschidea prima bibliotecă școlară.

  • Camera împăcării, terapie de cuplu la sași

La Biertan în bastionul estic se afla „carcera” unde, timp de două săptămâni, erau închise cuplurile cărora li se urâse viața de familie. În camera strâmtă, cei doi împărțeau o masă mică și un singur pat, o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Așa se face că de-a lungul timpului, se spune că doar o pereche a rămas neclintită în hotărârea de a se despărți, toate celelalte cupluri ieșind de acolo împăcate, uitând gândul divorțului. Deși toată lumea vizitează camera împăcării de la Biertan, nu este singurul loc de terapie de acest fel din cetățile Transilvaniei.

Camera împăcării de la Biertan. Foto: Mihaela Kloos, iunie 2014

Camera împăcării de la Biertan. Foto: Mihaela Kloos, iunie 2014

  • Peste 20.000 de sași se întâlnesc anual de Rusalii

Anual, de Rusalii, peste 20.000 de sași participă la întâlnirea din orașul medieval Dinkelsbühl, Germania. Tradiția sărbătorilor sașilor transilvăneni a început în oraș încă din 1951. În anul 2012, la Dinkelsbühl a fost o participare record în istoria acestei sărbători, cu 28.000 de sași din toate colțurile lumii prezenți aici.

Corespondentul din România al acestui eveniment ar fi întâlnirea sașilor care se organiza în fiecare toamnă la Biertan, iar mai recent este găzduită într-o locație diferită în fiecare an.

Anul acesta, întâlnirea sașilor din Transilvania va avea loc la Sebeș/Mühlbach, în 20 septembrie. Ne vedem!

Dans săsesc la Întâlnirea de la Dinkelsbuehl, iunie 2014. Foto: Mihaela Kloos

Dans săsesc la Întâlnirea de la Dinkelsbuehl, iunie 2014. Foto: Mihaela Kloos

 

…câteva curiozități.

Așa cum am văzut de atâtea ori aici, sunt multe lucruri pe care nu le știam despre sași. Tocmai de-asta există povești săsești. 🙂 

Apropo, știți de ce cresc sașii așa înalți?

 

Surse:

Lexicon der Siebenbürger Sachsen, Wort und Welt Verlag, Austria 1993

24 de gânduri despre “10 lucruri pe care nu le știai despre sași

  1. Pingback: [Redacția radio "Zig Zag de România" la FreiesRadiofürStuttgart /DE- 10 lucruri pe care nu le știai despre sași - Anamaria Daiana Matieș a postat în grupul Redacția radio "Zig Zag de România" la FreiesRadiofürStuttgart- RadioMetafora.ro

  2. Excelent. De fapt, articolul este foarte interesant. Anterior citirii sale știusem de Alexander Flechtenmacher, patrimoniul UNESCO, Muzeul Brukenthal și introducerea turismului montan organizat în epoca modernă (în spațiul Carpaților Meridionali). Despre Peter Maffay știusem ceva, dar vag și incorect. Oricum, felicitări din inimă!

    Apreciază

    • Ma bucur ca ati gasit lucruri noi. Maffay este chiar zilele acestea din nou in Romania, la saptamana culturala in Tara Ovazului/Kulturwoche Haferland, care a inceput ieri la Saschiz si continua azi la Crit si in imprejurimi (vedeti articolul despre si programul complet).

      Apreciază

  3. Tatál compozitorului şi dirijorului Alexander Flechtenmacher (1823-1898) a fost renumitul jurist sas Christian Flechtenmacher din Braşov (1785 Brașov–1843 Iași). El a fost primul profesor de legi la Academia Mihãileanã din Iaşi, având merite în organizarea învãţãmântului juridic în Moldova. A elabort primul dicţionar juridic românesc 1815 în Iaşi, si a fost principal autor al „Codului Calimach” (cod civil al Moldovei). http://ro.wikipedia.org/wiki/Codul_Calimach

    Apreciază

  4. Nu stiu multe lucru despre sasi ,dar imi amintesc ca eram mititica si ma intorceam de la scoala impreuna cu o colega si in fata casei mele ,din bod-sat ,brasov am dat de un grup de persoane cu camere de filmat care asteptau probabil sa ajunga parintii mei acasa . Eu am intrat in curte ,chiar un pic speriata si mi.am sunat parintii iar cand au ajuns acasa i.au primit la noi in curte ,era peter maffay care venise pentru a filma casa pentru tatal lui .Din cate am inteles si din ce imi mai amintesc tatal lui locuise in casa noastra . Oricum am gasit in podul casei o gramada de lucruri de ale unui baiat sas , cel mai mult m.a fascinat un caiet plin cu desene superbe

    Apreciat de 1 persoană

    • Locuiți în fosta casa a lui Peter Maffay?! Asta ar fi loc de pelerinaj pentru fanii din Germania. Dacă doriți, vă invit să ne povestiți/arătați mai multe despre lucrurile găsite, cum ați descoperit frânturile din altă lume și ce vă spun ele acum/atunci. Le mai aveți?
      La un moment dat am făcut o rubrică în care am primit tocmai astfel de povești ale unor fragmente de viață, de memorie, „uitate” de unii, recuperate de alții. E curios ce ne mai spun ele acum, păstrate în poduri ca într-o capsulă a timpului. Asta în cazul în care au fost salvate, pentru că multe au ajuns la gunoi.
      Vă mulțumesc mult pentru mesaj!

      Apreciază

  5. Nu am gasit multe lucruri ,si nu imi amintesc daca am gasit altceva ,dar caietul cu desene cu siguranta il mai am pe acasa pentru ca m.a fascinat , eu acum locuiesc in italia ,dar sunt sigura ca parintii mei nu au aruncat caietul ,acasa ca as putea anul acesta in vara cand merg acasa sa ii fac si poze. Nu pot sa povestesc prea multe pt ca eram mititica si nu dadeam importanta acestor lucruri dar vizita lui peter mi.a ramas in minte ,stiu ca era bucuros ca parintii mei au pastrat casa in stilul vechi cel putin jumatate din casa nici macar nu e locuita si a ramas asa cum era acum multi multi ani

    Apreciat de 1 persoană

  6. Ar mai putea fi multe lucruri de spus despre faptul că sașii erau foarte uniti, cu un puternic spirit al comunităţii; nevoia i-a unit. Să luăm doar exemplul zecilor de atacuri turcești sau tătărești, la Prejmer ar ieși în medie un atac la 15 ani. Uite, la Viscri aveau abator și o vacă rănită, era sacrificată și împărțită la intreg satul, iar tot satul contribuia ca omul ramas fara vaca sa îsi cumpere alta.

    Mai putem adauga si frumoasa poveste a primului paratrăznet printre lucrurile bine de știut.

    Ai întrebat de ce barbatii sași sunt înalti. Cumva pentru a ajunge la prajina cu slănină și carnati? Parca era si o vorbă cu asta.. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Sigur că ar putea fi spuse multe alte lucruri, pe majoritatea celor amintite de dvs le-am şi spus mai pe larg în alte articole (v. vecinătaţile, tradiţii şi rânduială la saşi sau articolul despre biserica din Cisnădie, apropo de paratrăznet). Din fericire, niciodată nu vom epuiza poveştile săseşti şi nu vom fi spus tot. Dar ne străduim, mulţumim pentru completări!

      Apreciază

Povestește și tu