Dansul țesătorilor/Der Webertanz

Înainte să aibă la îndemână concepte exacte, omul a simțit nevoia să își exprime trăirile prin mișcare, să dea formă unui anume ritm interior prin pași de dans. Chiar dacă recuzita și ritmurile s-au diversificat în culturile lumii, esența rămâne aceeași: dansul coboară din mit, exprimă credințe vechi și aderă la viața în comunitate. Dansul tradițional înseamnă a reitera un ritual, a fi prezent și a fi împreună cu ceilalți.

Povești săsești0114

În colaj am alăturat interpretarea și reprezentările grafice ale unui vechi dans săsesc, unul dintre cele mai complexe și mai frumoase pe care le-am văzut. Dansul se numește Webertanz/Dansul țesătorilor și, așa cum îi spune numele, a fost specific breslei ţesătorilor. Văzut, acest dans are efectul scamatoriei impecabile a unui magician: te lasă fără cuvinte, gândindu-te mereu cum? cum au făcut?

Dansul țesătorilor implică 8 perechi așezate față în față. La început, cu toții cântă versurile care sunt de fapt cheia mișcărilor ce vor urma:

So weben wir Leinen, das grobe, das feine,

Weben Leinen, weben Leinen,

Lasen Schifflein durch-gehn.

 

Așa țesem noi pânză, cea aspră, cea fină,

Țesem pânză, țesem pânză

Lasă suveica să treacă.

 

Ca și cum dansatorii ar fi ițele colorate dispuse în război, pașii lor împletesc exact modelul unei țesături migăloase. Mișcările imită procesul țeserii, de unde alternanța și îmbinarea de perechi, dispunerea pe rânduri ori în spirală, plecările și revenirile în același punct. Depănând un fir lung, dansul este fluid, curge în mișcări elegante și bine calculate până când, la final, cântă cu toții: der Faden zebricht/firul se rupe.

Matematică și meșteșug în paşi de dans.

Povești săsești0116Povești săsești0117Povești săsești0118Povești săsești0119Povești săsești0120Povești săsești0121Povești săsești0122Povești săsești0123Povești săsești0125Povești săsești0126

Schițele dansului sunt din Deutsche Volkstänze die man in Siebenbürgen tanze und zum Teil noch tanzt, de Marie Luise Schuster, Sibiu, 1981

Fotografiile sunt de la întâlnirea anuală a sașilor, Dinkelsbühl, 2014, cu grupul de dansuri populare săsești din Schwäbisch Gmünd/Baden-Württemberg.

Dansul poate fi urmărit aici, de la minutul 35.

 

6 gânduri despre “Dansul țesătorilor/Der Webertanz

  1. Dragä Mihaela,
    doresc sä-ti transmit und cälduros MULTUMESC, din partea mea, dar si din partea grupului folclor de dansuri populare transivänesti-säsesti-germane din SCHWÄBISCH GMÜND/LANDUL BADEN-WÜRTTEMBERG/GERMANIA. Dansul acesta popular mestesugäresc al tesätoriilor l-am dansat in anii 1990 tot la Dinkelsbühl cu grupul folcor de tineret din Schwäbisch Gmünd, cänd eram ceva mai tänär.
    Acest dans este un dans mestesugäresc german medival. El se dansa in evul mediu – Mittelalter, cänd mestesugul era si in Transilvania foarte renumit. Fiecare mestesug avea ceva deosebit si dorea sä arate aceasta prin simboluri, prin steaguri, prin dans, dar si prin port popular. Croitorii erau inscrisi in mestesugul tesätoriilor – Weberzunft.
    Porturiile populare germane-säsesti-transilvänene pe care le poartä grupul nostru sänt din zona Bistritei, Rupei, Brasovului si Sibiu.
    Prezentarea dasului tesätoriilor era foarte corect, citez si ordonat din partea grupului nostru, dar nea costat multe probe de dans, pentru a prezenta publicului o imagine cu forme, figuri de dansuri populare frumoase.
    Doresc säi multumesc din partea mea si la toti dansatorii ai grupului nostru din Schwäbisch Gmünd, dar si conducätorul grupului si prietenului meu Albert Terschanski, cu care am studiat acest dans minunat si frumos.
    MULTUMESC FOARTE MULT, DRAGÄ MIHAELA, PENTRU EFORTUL TÄU FÄCUT.
    MERCI, mersi……
    Multe felicitäri de bine si sänätate din partea mea la tine, pentru un viitor bun ai acestei site frumoase, pe care il faci cu multä dragoste……
    Cu drag,
    Dietmar Melzer
    -Grupul de dansuri populare germane säsesti transilvänene din Schwäbisch Gmünd/Baden-Württemberg/Deutschland/Germania/Germany-
    -Siebenbürgisch-Sächsische Erwachsenentanzgruppe aus Schwäbisch Gmünd/Baden-Württemberg/Deutschland/Germania

    Apreciat de 1 persoană

    • Cu gândul la voi am scris, știam eu că ești pe frecvență.
      Tocmai am cumpărat cartea pe care o citez la sfârșit, în care apar descrierile multor dansuri săsești. Imediat mi-am amintit de voi, pentru că nu am mai văzut nici un alt grup să danseze Webertanz.
      Felicitări tuturor, mult succes și să ne reîntâlnim cu bine!

      Apreciază

  2. Multumesc, foarte mult, dragä Mihaela. Ai fäcut un gest foarte frumos, pentru grupul nostru de dansuri populare din Schwäbisch Gmünd.
    Eu sänt un Fan al siteului acesta si mä uit foarte mult inäuntru la POVESTI SÄSESTI, fiindcä imi place sä citesc articolele, pe care le scrii. Prin mine sper cä o sä se uite mai multi constäteni pe siteul acesta.
    Iti doresc foarte mult succes si sänätate, pentru viitor, si sper sä pot citi deseori noutäti, despre Transilvania.
    MULTUMESC – DANKESCHÖN , PENTRU TOT CE FACI……Mersi……
    Cu drag, Dietmar

    Apreciază

Povestește și tu