O fotografie

Și atât. Prezență și absență, un secret despre secret.

O fotografie veche, îngălbenită de timp, lipită pe un carton verzui pătat și scorojit, purtată în cutiile de carton ale anticarilor până să apară la noi. Umbra acestei femei, poate singura certitudine că ea a existat cândva, și felul ei de nemurire.

De unde, de când, cine… putem doar broda în minte un destin pornind de la atât: o simplă fotografie.

Pentru că cea mai frumoasă parte a ei este tocmai ceea ce ea nu exprimă.

Povești săsești0078

3 gânduri despre “O fotografie

  1. Dragä Mihaela,
    cine este aceastä femeie in port säsesc nu pot sä-ti spun, dar as putea sä spun ceva, despre portul acesta. Am putut sä väd, cä pe sortul ei, scrie: Maria Close si anul pot sä bänuiesc cä este 1807.
    Portul este din zona sibiului.
    Femeia aceasta poartä portul din Slimnic-Stolzenburg-Zona Sibiului-Das Alte Land-Tara veche-Hermannstädter Gegend-Siebenbürgen-Transilvania-Rumänien-Romänia. Este portul de varä, Sommertracht aus Stolzenburg-Das Alte Land-Hermannstädter Gegend.
    Ce am mai observat este cä, ea poartä sortul din comuna si modelul cercului pe piept, este din comuna Slimnic. (=Das Heftel ist typisch für diesen Ort – Stolzenburg). Fata aceasta este deja confirmatä si integratä in grupul suroriilor-Schwesternschaft. Ea pare cä merge la dans intr-o duminicä de varä, fiindcä portul este alb.
    Sper cä am putut sä te ajut, dragä Mihaela, mäcar cu comentariul meu, despre portul frumos säsesc german din Slimnic din zona sibiului.
    Cu drag, Dietmar

    Apreciază

    • Mulţumim mult, Dietmar! Mă bucur de detaliile valoroase pe care ni le aduci. Dacă e cineva potrivit pentru descrierea portului săsesc, atunci tu eşti acela. În afara numelui, pe care l-am aproximat, nu aş fi „citit” veşmintele ei nici pe departe la fel de exact. Fotografia e lipită foarte bine pe un carton -a fost probabil înrămată – şi încercând să o desfac, am văzut că este ceva scris pe verso, dar din păcate hârtia se rupe şi am renunţat.

      Apreciază

  2. Dragä Mihaela,
    descrierea mea a portului acesta säsesc este corectä. Cred cä poza este fäcutä probabil de fotograful renumit Emil Fischer din Sibiu, fiindcä se vede pe pozä, cä s-a fäcut poza intr-un sudio de fotografiat.
    Vezi te rog frumos, cä trebuie fi scris numele fotografului intr-un colt. Poza a fost inramatä si pe verso cred cä scrie ceva. S-au am o altä idee. Pune te rog frumos, aceatä pozä pe facebook, sub http://www.siebenbuerger.de. Poate o recunoaste cineva. Sä vedem…..
    „Ein Versuch ist es wert…..”

    Apreciază

Povestește și tu