München și Sibiu, două superbe clădiri-surori, opere ale aceluiași arhitect

Pe malurile Isarului și ale Cibinului, la München și Sibiu, există două oaze de relaxare cu arhitectură asemănătoare, fiind operele aceluiași renumit arhitect. În ambele orașe, aceste clădiri sunt locurile în care generații de copii au învățat să înoate și continuă să fie refugii iubite de localnici, descoperite cu surprindere și de către turiști: Müllersches Volksbad din München și Baia Neptun din Sibiu.

muenchen-muellersches-volksbad-609a84db-0238-415d-8434-b1f7aaa82939

Muellerisches Volksbad Muenchen, Foto: fotocommunity.de, EniacZwo

Müllersches Volksbad din München

Müllersches Volksbad din München a fost, la deschiderea din 1901, cea mai mare și cea mai scumpă baie publică din lume, prima piscină publică acoperită din oraș. A fost o construcție realizată pe cheltuiala unui inginer înstărit din oraș, Karl Müller, după planurile arhitectului Karl Hocheder, profesor la Universitatea Tehnică din München. Clădirea are o arhitectură deosebită, interiorul este expresia îmbinării somptuoase între Jungendstil și elemente neobaroce, rezultând stilul eclectic ce a fost numit „baroc münchenz”. Astăzi, Müllersches Volksbad sau Müller’s Volksbad mai pe scurt, este în continuare una dintre cele mai frumoase băi ale Europei, păstrând vestiarele de lemn, corpurile de iluminat și aproape toate elementele originale, atent restaurate.

Inițial, piscina femeilor era strict delimitată de cea a bărbaților, regulă încă respectată de unii localnici. Datorită facilităților diverse și de înaltă calitate, a rămas una dintre cele mai îndrăgite oaze de relaxare ale localnicilor, deși în München există foarte multe asemenea băi publice, în continuare foarte frecventate. Amplasată în centrul orașului, pe cheile Isarului, ce vara devin o plajă întinsă, vizavi de Deutsches Museum, numeroși turiști descoperă aici un ambient fermecător.

Baia Neptun din Sibiu

str_a_saguna_nr2

La peste 1000 de km depărtare, baia lui Hocheder din München are o copie fidelă, mai ales la interior. Amplasată în centrul orașului,  pe strada Andrei Șaguna, clădirea Băii Neptun este una dintre cele mai vechi construcții de interes public ale Sibiului. La sfărșitului secolului XIX, dr. Carl Wolff a avut ideea construirii unei băi care să fie accesibilă tuturor. Execuția ei a fost finanțată de către Deutsche Allgemeine Sparkassa. Sibiul avea o școală de înot la 1829, iar tradiția băilor publice este mai veche, aproximativ pe locul Băii Neptun fiind cândva Baia lui Frubeck.

Astăzi, la mai bine de un secol, după ore de plimbare pe străzile boeme ale Sibiului, Baia Neptun poate fi un refugiu într-o ambianță plăcută. Pe lângă piscina amplasată într-un minunat spațiu arhitectural, Baia Neptun răsfață încă de la inaugurare cu numeroase facilități, precum sauna romano-irlandeză existentă și la baia din Muenchen.

Ca și sora sa mai mare din München, clădirea Băii Neptun îmbină stilistic barocul cu elemente de Jungendstil, fiind o splendidă operă arhitectonică. Este construită de același profesor de arhitectură, Karl Hocheder. A fost inaugurată în 11 decembrie 1904, la trei ani după baia similară din München. Spre deosebire de concurența pe care o are Müllersches Volksbad, fiindcă numai în München sunt peste 15 băi publice excelent întreținute, Baia Neptun este una dintre puținele băi publice încă deschise în România. Din fericire, există interes și finanțare pentru ca sibienii și turiștii deopotrivă să poată găsi în continuare aici alchimia perfectă între relaxare, frumusețe și stare de bine.

volksbadgr

Baia Neptun, Sibiu. Fotografie Paul Albu

Baia Neptun
Str. Andrei Şaguna nr. 2
Program de funcţionare: de marţi până sâmbăta între orele 8.00 – 20.00 

Un fragment din acest articol a apărut în noua broșură de promovare turistică a orașului Sibiu, 
disponibilă integral aici.

Surse info:

Emil Sigerus, Cronica orașului Sibiu, Honterus, Sibiu, 2011, p. 65

Razvan Pop, Istoria orașului nostru, Sibiu

swm.de

4 gânduri despre “München și Sibiu, două superbe clădiri-surori, opere ale aceluiași arhitect

  1. Desi a fost complet renovata nu cu mult timp in urma, se pare ca necesita din nou renovare. Noroc ca municipalitatea a alocat din nou o suma importanta pentru o noua renovare. Bine ca exista initiativa in acest sens.

    Apreciază

Povestește și tu