În straie de sărbătoare

„Haute-couture” de Transilvania, realizată de mâini harnice și migăloase:

IMG_0002

Săsoaică în costum de sărbătoare, din Zagăr, jud Mureș / Gebockelte Bäuerin im Brautpelz mit blauem Schleier aus Rode.
Deosebit de frumos este cojocul de piele, brodat cu motive florale colorate.
Toca de catifea specificfetelor tinere, de la confirmare la căsătorie, este înlocuită aici de vălul albastru, diafan. Podoaba de la gât (Heftel) este în costumul femeilor un accesoriu extrem de valoros, adesea din argint aurit, bătut cu pietre semi-prețioase. Paftaua este o marcă a bunăstării, expresie a măiestriei vechilor aurari.
Carte poștală cu ilustrație de Hans Retzlaff, nedatată, colecție personală.

untitled

Săsoaică în costum de sărbătoare, din Brașov. Sursa foto

IMG

Mireasă din Slimnic (Stolzenburg). Carte poștală, Hans Retzlaff, colecție personală.

Tânăra mireasă poartă pe cap o tocă înaltă (Borten), din catifea neagră, scoasă în evidență de panglicile albe, cu broderii roșii, ce curg pe spate până la tivul rochiei. În partea superioară se purta pieptarul înfundat, brodat cu măiestrie, încins pe talie cu o cingătoare aurită. Ca și paftaua, cingătoarea este bogat împodobită cu pietre prețioase colorate și monturi așezate din loc în loc, asemănătoare acelor de vălitură.

02_13

Arthur Coulin, Săsoaică și secuiancă, 1903, Muzeul Brukenthal, Sibiu, unul din cele mai cunoscute tablouri înfățișând porturile acestor etnii.

sursa foto

acuarela lui Robert Wellmann, Gatirea unei tinere sasoaice, din Galeriile de Arta Romaneasca Contemporana ale Muzeului National Brukenthal.

Împodobirea unei mirese săsoaice, ulei pe pânză, Robert Wellmann, Muzeul Brukenthal, Sibiu, sursa foto

Aici avem costumul săsesc patrician, specific deci elitei de la oraș.

3 gânduri despre “În straie de sărbătoare

  1. „Împodobirea unei mirese săsoaice“ de Robert Wellman nu este acuarelă ci, precum descris pe pagina muzeului Brukenthal, un tablou 172 x 126 cm ulei pe pânză.

    Salutări amicale

    Armin Maurer

    Apreciază

  2. Buna ziua ! Am vizitat recent Muzeul Brukhenthal. Tabloul „Impodobirea unei mirese sasoaice” de Robert Wellman mi-a placut foarte mult ! Mi-a placut atat de mult incat dupa ce vizitasem camera respectiva in care era expus, am dorit sa ma intorc din camerele urmatoare pentru a-l revedea. Mireasa este foarte frumoasa, fascineaza prin ochii ei negri si calzi si delicatetea trasaturilor fetei.

    Apreciază

Povestește și tu