Kronenfest München 2013

Care sunt lucrurile fără de care nu ai putea trăi? Cum poți împacheta o viață întreagă într-un geamantan?”

Așa începe o scurtă predică de Kronenfest a dr. Stefan Cosoroabă în fața sașilor reuniți lângă München, la Unterschleissheim.

30 iunie 2013. O zi frumoasă, Kaiserwetter-vreme împărătească cum zic nemții (de la împăratul William II, cel care își ținea cuvântările publice doar pe vreme frumoasă). În ambianța veselă a unui biergarten münchenez, berea rece curge râuri, iar mâncarea bavareză a fost înlocuită cu nelipsiții mici și Baumstietzel (Kürtoskalacz). Sașii sărbătoresc una dintre cele mai importante tradiții a lor, Kronenfestul (Sărbătoarea cununii), care anunța cândva deschiderea sezonului recoltelor. Despre semnificațiile Kronenfestului am mai vorbit aici.

Deși destul de numeroasă, este o adunare cu aer familial, unde, ca pe vechile ulițe ale satului, fiecare salută și recunoaște pe toată lumea. Mă rog, cei mai în vârstă. Dacă tata ar fi fost aici, și-ar fi regăsit sigur mulți prieteni vechi, mai ales fiindcă în jurul Münchenului s-au stabilit mulți sași din jurul Sebeșului nostru.  

Din programul zilei: discursuri, muzica fanfarei săsești din München, condusă de Werner Schullerus, cântece tradiționale intonate de toți cei prezenți, pauza pentru masa de prânz. Apoi momentele mult așteptate: parada portului popular, urcarea pe stâlpul împodobit, la coroană, de unde se aruncă dulciuri copiilor, coborârea buchetului de flori, dansul perechilor și spectacolul ansamblurilor prezente.

Foarte emoționante sunt momentele în care toți cei prezenți, ridicați de la mese, cântă împreună cântecele religioase, tradiționale. Imnul sașilor, Siebenbürgerlied, este cel care deschide festivitățile, cântat cu glasuri tremurânde de către toți cei de față. În timp ce se intonau ultimele versuri, se auzea un freamăt general. Oamenii își dădeau mânile și îi îmbrățișau cu lacrimi în ochi pe cei de lângă ei. (v. video)

Un alt cântec, la fel de frumos, este o odă a Transilvaniei și o invitație să descoperim ținutul care în sufletul multora ne este încă acel „acasă”:

Willst du Gottes Werke schauen (De vrei să vezi lucrarea Domnului)

Willst du Gottes Werke schauen, komm ins Siebenbürgenland.

Jedes Stückchen ist ein Kunstwerk aus des Schöpfers Meister Hand.

In den Tälern, auf den Höhen, hier die Wiese, dort der Wald.

Und der Fluß fließt durch die Auen, drüberhin das Echo schalt.

Und der Mägdlein holde Augen, und im Keller goldnen Wein

Willst nicht einmal zu Gäste hier in Siebenbürgen sein.

Freud es zieht mich immer wieder unter unser Sternenzelt

Siebenbürger, teure Heimat, bist die Schönste aus der Welt.

(Nu am găsit o traducere a cântecului, deci aproximativ, încercând să păstrez sensul și pe alocuri rima, versurile ar spune cam așa:

 De vrei să vezi lucrarea Domnului, hai în Transilvania

Aici tot colțul e o operă de artă din mâna Creatorului.

Jos în vale, sus pe creste, pe câmpie sau pădure,

Unde răul udă lunca, unde sună doar ecoul,

Unde-s ochii dulci ai mândrei, unde-i vinul auriu,

De-ai veni o dată acolo, ai mai zice „vreau să viu”

Mă întorc la nesfârșit, sub cerul nostru sfânt,

Transilvanie, scumpă țară,

ca tine nu mai e alta, pe acest pământ.)   

O zi plină de bucuria reîntâlnirii, de gusturi de departe, de amintiri frumoase. Poate că nu poți îndesa prea multe într-o valiză, dar poți duce cu tine toată bogăția lumii. În suflet. Așa cum spunea preotul, la astfel de sărbători se văd valorile unei mâini de oameni, averea lor: tradițiile, cultura, identitatea.

Cum să nu te bucuri când în jur zburdă copii, îmbrăcați în portul unor locuri pe care poate nu le-au văzut niciodată? Mă întreb oare cum înțeleg ei, copii de 12-13 ani, născuți și crescuți în Germania, legătura cu Transilvania? Ce mai simt din tot ce sigur le povestesc părinții sau bunicii? Ce valoare au pentru ei costumele pe care le îmbracă, dansurile tradiționale pe care le-au învățat, imnul pe care-l citesc de pe foi?

Oare ce le vor povesti la școală colegilor nemți?

La Kronenfest München 2013 au participat: Siebenbürgische Tanzgruppe München, Tanzgruppe Lohhof, Tanzgruppe Garching, Kindertanzgruppe Lohhof, Tanzgruppe Garching, Volkstanzgruppe München, pe muzica Siebenbürger Blaskapelle München.

9 gânduri despre “Kronenfest München 2013

  1. In Transilvania natura ne ”vorbeste”. Poate e bine s-o ”vorobim” si noi ca in cantecele sasilor la Kronenfest.
    Ce spuneți dacă am sărbătorii împreună cu secerisul de la noi, odata in Romania, odata in Germania?

    Apreciază

  2. Pingback: Valea Viilor, file de poveste cu Johanna Schneider | Povești săsești

  3. Pingback: Patrimoniul pentru copii. Un manual, o șansă | Povești săsești

  4. Pingback: Sașii din Unterschleissheim, explicați pe înțelesul nemților | Povești săsești

  5. Pingback: Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania | Povești săsești

  6. Pingback: KRONENFEST la sașii din Bad-Tölz Germania | Povești săsești

Povestește și tu