În cântec de fanfară, între Germania și Transilvania

289A_GoldmessingMünchenul întins și cosmopolit e mărginit de multe localități mici și liniștite, cu aer de sătuc primitor. Una dintre ele este Garching, unde locuiesc mulți sași din Transilvania, veniți mai ales de prin părțile Gârbovei, Bozului, de la Câlnic, deci mai mult din zona Unterwald.

În una dintre casele mari, înconjurate de flori, cineva mă așteaptă nerăbdătoare la geam: e verișoara tatălui meu, femeia blândă și senină ce are întotdeauna numai vorbe înțelepte și povești minunate la ea.

În casa lor mare, etajele suprapun trei generații, aranjate descrescător vârstei, după cine urcă mai vioi scările. De cum mă întâmpină zâmbind, cu brațele deschise, se scuză aproape strigându-mi în urechi: “iooooi, iartă, la noi tot așa-i, Willy iară are concert în pivniță.”

De fapt, Willy repetă in pivniță, de unde se aud scurte frânturi de melodii, întrerupte de sunete suflate scurt, repetate ritmic. Apoi melodia se reia vijelios, crește rapid într-o polcă sprintenă și iar se oprește brusc, nehotărât. Zâmbesc și mă bucur, așa știu că e la ei și altfel nici nu mi-aș putea închipui. Aici e liniște doar când Willy chiar are concert și e plecat cu fanfara.

Willy a cântat la fanfară și în tinerețe, acasă, în Cisnădioara, iar când a ajuns în Germania a căutat un loc într-o fanfară a sașilor de aici. A găsit până la urmă trei fanfare, nu una, așa că mai ales de când e la pensie e foarte ocupat. Când nu are concerte sau nu e plecat la evenimente cu una dintre formații, e acasă, repetând în pivniță. Printre butoaiele de vin și țuică pe care încă și le face singur, ca odinioară la Cisnădioara, se înșiră blide și ulcele săsești, ștergare cu frânturi de înțelepciune populară, o roată de car și unelte agățate pe pereți, toate aduse din Transilvania.  

1385721_223213221173975_357306484_n

Fanfarele satelor săsești de odinioară

În comunitatea sașilor, fanfara – die Blaskapelle, a jucat întotdeauna un rol foarte important, fiind aproape o instituție socială. Nu exista sat de sași în care să nu cânte măcar o fanfară. Orice eveniment important din viața omului și a sătenilor se făcea numai în acordurile acesteia. La căsătorii, înmormântări, sărbători, baluri și petreceri, concerte de Crăciun în turnul bisericilor, toată suflarea se aduna în jurul cântăreților.

Membrii unei fanfare, “die Adjuvanten”, aveau reguli stricte, care făceau ca aceasta să fie un grup închis. Locul în fanfară se transmitea în mod tradițional din tată în fiu, astfel că se ajungea ca un membru să fie alături de fanfara lui și câte 50 de ani, după care trecea la instrument fiul și ocupația rămânea în familie.

6573654_8200e7a1_640

Fanfara de copii din Criț, 1972. sursa foto: ipernity

O tradiție care a emigrat: Siebenbürger Blaskapelle München și fanfarele sașilor din Germania

Ca dovadă a importanței pe care au acordat-o fanfarelor, sașii le-au adus cu ei în Germania și au reluat aici tradiția, chiar de la începuturile vieții lor în noul „Heimat“. Cea mai veche fanfară a sașilor transilvăneni a fost înființată în Germania în 1949, la München. De atunci fanfara de aici a rămas nu doar cea mai veche, ci și una dintre cele mai renumite și mai active. Pe lângă aceasta, în jurul Münchenului și în toată Germania există foarte multe fanfare săsești, înființate pe măsură ce comunitatea sașilor stabiliți aici a tot crescut și s-au format asociații și vecinătăți.

Din repertoriul lor fac parte polca, valsul, liedul, melodiile specifice originare mai ales din Boemia, dar și oldies sau șlagăre. Fanfarele au frecvent concerte proprii și sunt invitate la toate sărbătorile sașilor celebrate încă în Germania, precum Kronenfestul, parade ale portului popular, de Crăciun, petreceri de Anul Nou, întâlniri periodice ale vecinătăților și asociațiilor, la Dinkelsbühl, seri de dans, dar și la înmormântări. Fanfarele sașilor sunt invitate și la alte evenimente, care nu sunt neaparat specifice comunității, precum Oktoberfestul.  

O tradiție reînviată în Transilvania: Fanfara de la Petrești

Fanfara din Petrești/Petersdorf de lângă Sebeș are o tradiție de peste 100 de ani. A fost înființată în 1879 de către Michael Thut, predicator, organist, apoi dirijor și conducător al fanfarei. La început aceasta a avut 8 instrumente. Fanfara este un simbol al localității, renumită în împrejurimi și nu numai. Istoria sa oscilează între perioade de glorie și de umbră, strâns mulată pe destinul comunității săsești. Atunci când au fost deportați, sașii din zonă au reușit să înființeze o fanfară restrânsă chiar și în iadul siberian, în Lagărul de la Kungur. Multe dintre fanfarele din Transilvania aveau în spate, ca suport financiar o intreprindere sau o fabrică, de obicei cu proprietari sași. Așa a fost și la Petrești, unde Fabrica de hârtie a sprijinit întotdeauna fanfara, mai ales în timpul directorului Rother (în interbelic, până în 1945).

În anii comunismului, membrii fanfarei se întâlneau pentru repetiții în sala mică a Căminului Cultural din localitate.  În 1969-1970 a avut loc în România primul “Festival al Fanfarelor de Amatori“. Faza pe ţară se ţinea la Bucureşti, în Parcul Cişmigiu, unde în faţa unui juriu, fanfara trebuia să interpreteze o piesă obligatorie și apoi să susţină un concert de promenadă de două ore. La acest concurs, Fanfara din Petrești a obținut premiul I pe țară și a devenit brusc foarte cunoscută, fiind solicitată în perioada următoare să susțină numeroase concerte, colindând țara în lung și în lat. După interbelic, aceasta a fost o altă perioadă de mare prestigiu a fanfarei din Petrești.

După 1980, majoritatea membrilor, care până atunci au fost toți sași, au plecat rând pe rând în Germania. Acasă au mai rămas foarte puțini, așa că fanfara de la Petrești a început să aibă membri români, care învățaseră să cânte în fanfara de copii din sat. Din 2008, după o perioadă în care activitatea fanfarei se restrânsese mult, sunetele ei au revenit pe străzile Petreștiului și la Sebeș, fiind o prezență constantă la toate evenimentele din împrejurimi: de 1 mai când există tradiția ca fanfara să mărșăluiască pe străzile Petreștiului, la serbări populare și anumite sărbători religioase, la petreceri. Conform tradiției, în prima zi de Crăciun se ține balul fanfarei din Petrești.

Pe timp de vară, în fiecare duminică, fanfara din Petrești concertează în aer liber, în fața căminului cultural din localitate.

 

image_3

Concert în aer liber al fanfarei din Petrești, în fiecare duminică, pe timp frumos de vară. 2013

IMG_4030

Fanfara sașilor din Muenchen, la Kronenfest 2013

În Germania sau în Transilvania, indiferent de componență, fanfarele rămân o prezență vie, adăungând mereu noi note pe partitura veche a istoriei lor. Dacă la început nu era comunitate fără fanfară, acum există fanfară ce colindă ținuturi fără comunități săsești, însă melodiile lor încântă în continuare cu aceeași eleganță și reunesc în jurul lor oameni străini și diferiți, care îndrăgesc tot ceea ce ele simbolizează: tradiția săsească.

image_36

Fanfara sașilor din Muenchen la Kronenfest 2013, Unterschleissheim.

 

 

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s