Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș -11 mai 1845, Veneția) este învățăcelul despre care Chopin spunea:
„Dumnezeule, ce copil! Până acum, nimeni nu m-a înțeles așa ca el…”
Carl Filtsch a avut un destin încununat de succes, copilul devenit o personalitate notabilă a muzicii veacului al XIX-lea. Încă de la o vârstă fragedă, talentul său a impresionat nume consacrate ale muzicii, precum Chopin și Liszt. Muzica sa a răsunat în sălile de bal ale împăratului Ferdinand I al Austriei sau ale tinerei regine Victoria.
S-a născut la Sebeș (Mühlbach), în 1830. De la vârsta de trei ani a început anii de noviciat în lumea muzicii, sub îndrumarea tatăului său, Joseph Filtsch, preotul evanghelic al bisericii din Sebeș. Dovedind un talent nativ remarcabil, în 1837 este prezentat la Viena, în fața Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph, cu care era de aceeași vârstă.
A debutat în public în februarie 1841, la „Wiener Musikverein”. Succesul său răsunător a fost continuat într-un turneu din Budapesta la Sibiu. În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin la Paris. Pentru o vreme Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Karl Filtsch. Liszt avea să spună:
„Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.
Publicații din Viena, Paris și Londra au scris numeroase recenzii, în care era privit ca fiind micul geniu, cel mai valoros și promițător talent al vremii.
Din păcate, boala i-a întrerupt turneele europene într-un moment când se bucura de un renume extraordinar. A murit la doar 15 ani, la Veneția, unde este înmormântat. A lăsat în urmă opt compoziții proprii și un concert pentru pian despre care se crede că s-ar fi pierdut.
Din cele treisprezece compoziții cunoscute din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-au putut găsi până nu demult în Europa doar opt. Abia la sfârșitul anului 2005, printr-o întâmplare excepțională, prin intermediul muzicologului și pianistului american Ferdinand Gajewsky de la Universitatea Harvard s-a putut descoperi ceea ce se consideră astăzi întreaga operă a lui Carl Filtsch. Aceasta a fost obținută de la un strănepot al lui Joseph, fratele lui Carl, sir Francis Loring Gwyne Ewans din Londra. Astfel, întreaga moștenire, cuprinzând 25 de lucrări, a fost făcută publică. Compozițiile sale cunoscute sunt:
- Andante Opus 1 Nr 1 în re bemol major, 1838-1839 (*avea 8-9 ani!)
- Nocturne Op. 1 și 2, 1839
- Șase preludii mici, 1839-1840
- Romanță în mi minor, 1840
- Mazurca în mi bemol minor
- Barcarola
- Impromptu in sol bemol major, 1843
- Impromtu in si bemol minor
- Oevre2 (cuprinde introducerea și variațiuni pentru pian pe un motiv favorit din Opera Il Pirata de Bellini.
- Concertul pentru pian și orchestră în si minor, 1843
- Uvertura în re major pentru orchestră mare, 1840/1841
- Studiul în fa major, Op. 8
- Studiul în la major, Op. 10, 1842-1843
- Adagio în do minor (Adieu), 1844
Anual, la Sebeș și la Sibiu au loc două festivaluri de interpretare pianistică și compoziție, care îi poartă numele.
Sursa foto: grupul Mühlbach-Sebes,
Info: Peter Szaunig, albumul Carl Filtsch, Siebenbuergisches Wunderkind, 2010.
Pingback: Legenda Turnului studentului din Sebeș | Povești săsești
Să luminezi într-o CLIPĂ cât într-o lungă viață, iar apoi CLIPA să te înveșnicească, înseamnă să fii și să rămâi în inefabil divin.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pingback: Zilele Culturii Române la München, 17.11-11.12.2016 | Povești săsești
Pingback: ZILELE CULTURII ROMNE LA MUNHEN | MINUTUL UNU - Ziar online
Pingback: ZILELE CULTURII ROMANE LA MUNHEN | MINUTUL UNU - Ziar online
Pingback: Carl Filtsch - copilul minune al Transilvaniei | Bel-Esprit