Soprana Anita Hartig, o voce remarcabilă pe marile scene ale lumii

27 februarie 2014, în pași eleganți de vals, a avut loc deschiderea plină de fast a prestigiosului Bal al Operei din Viena. Este cel mai important eveniment monden din Austria, o tradiție a lumii bune care anul acesta a reunit peste cinci mii de invitaţi, personalităţi din lumea culturală, politică, economică, și bineînțeles, cuplurile de debutanți. La ediția recent încheiată, soprana Anita Hartig a fost invitată pentru a interpreta în festivitatea de deschidere aria „Depuis le jour”, din opera „Louise” de Gustave Charpentier, alături de orchestra Operei de Stat din Viena, sub bagheta dirijorului francez Marc Minkowski.

Vienna-Opera-Ball-2014-Opernball-Ceremony_jpg_jpg

Soprana Anita Hartig este una dintre vocile remarcabile ale Operei din Viena, o prezență deopotrivă diafană și impunătoare, aplaudată pe cele mai importante scene ale operei de astăzi: Viena, Milano, Londra, München, Hamburg, Bruxelles, iar în curând urmează să cânte la Metropolitan Opera din New York. Anita Hartig spune însă că Viena rămâne capitala sa de suflet, scena care a consacrat-o datorită talentului, muncii și perseverenţei sale.

Anita Hartig s-a născut în 1983, la Bistrița. Tatăl este sas, iar fratele său, Andreas Hartig, pastor evanghelic în Codlea. Deși vocea ei a fost mereu admirată, tânăra Anita a făcut cunoştinţă cu muzica de operă întâmplător, la 17 ani, când o prietenă i-a oferit două CD-uri cu Maria Callas. Ascultându-le, Anita a încercat să observe și să imite timbrul vocii sopranei, fascinată de puterea și controlul vocii, de căldura, emoția și subtilitățile tehnicii cu care interpreta. A fost doar începutul. Au urmat apoi ore de muncă asiduă, zilnică, pentru a-și prelucra talentul și a ajunge la recunoașterea de astăzi. După ce a urmat liceul la Bistrița, Anita Hartig a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj şi a debutat, în 2006, pe scena Operei Naţionale din Cluj, în rolul lui Mimi din opera „Boema”/„La bohème” de Puccini.

1920441_459089884217744_946302195_n

Anita Hartig interpretand aria „Depuis le jour”, din opera „Louise” de Gustave Charpentier, în deschiderea Balului Operei din Viena 2014.
Poartă o rochie Vivienne Westwood și bijuterii Chopard.

Punctul de turnură în cariera sa a fost întâlnirea cu Ioan Holender, pe atunci directorul Operei de Stat din Viena, care a invitat-o să cânte pe scena presitgioasei instituții. Debutul internaţional al Anitei Hartig a avut loc în 2009, când a interpretat-o pe Musetta din aceeași La boheme, la Opera de Stat din Viena. 

În 2012, Anita Hartig a urcat pentru prima dată pe scena Operei Scala din Milano, interpretare în urma căreia CNN a publicat un interviu cu artista. În 2013, Anita Hartig a interpretat partitura vocală din Simfonia No.2 de Gustav Mahler, în cadrul Festivalului „George Enescu”. Recent, pe 5 martie 2014, soprana a revenit la București pentru un concert la Ateneul Român, împreună cu baritonul George Petean și Orchestra Română de Tineret dirijată de David Crescenzi. 

Pe 19 martie 2014, Anita Hartig va cânta pe scena Metropolitan Opera din New York, în spectacolul „La bohème”. 

Din repertoriul sopranei mai fac parte roluri precum: Pamina (Die Zauberflöte/Flautul fermecat),  Despina (Cosí fan tutte), Zerlina (Don Giovanni), Frasquita (Carmen), Mimí (Carmen), Marzelline (Fidelio) şi Susanna (Le nozze die Figaro/Nunta lui Figaro).

ultima dintr-un lung şi ilustru şir de soprane lirice de origine română, precum Zeani, Cotrubaş, Văduva sau Gheorghiu, care s-au bucurat de un succes deosebit.

The Telegraph

O puteți urmări pe Anita Hartig în deschiderea Balului Operei din Viena, ediția 2014, de la minutul 14:25.

Toi, toi, toi Anita Hartig!

new york

talent

Surse info:

Der Neue Merker

Wiener Staatsoper

Foto:

Pagina de Facebook a sopranei Anita Hartig

4 gânduri despre “Soprana Anita Hartig, o voce remarcabilă pe marile scene ale lumii

  1. Superbă voce, superbă femeie, o (altă) minunată soprană din România, de valoare cea mai înaltă …

    Puteți urmări un interviu al Anitei Hartig (realizat de Marius Constantinescu pentru TVR 2), în care dumneaei își dezvăluie personalitatea, sensibilitatea și gândirea, dincolo de (de imaginile care arată) calitățile sale remarcabile de artistă de vârf de teatru liric.

    http://www.tvrplus.ro/editie-interviurile-festivalului-enescu-2013-257153

    Mulțumim mult pentru articol.

    Apreciază

  2. Pentru a continua (doar un pic) despre Anita Hartig … cred că următoarele crâmpeie din dialogul între soprană și intevievator (din interviul menționat mai sus, undeva între minutele 30:00 la 33:00) sunt edificatoare …

    * Anita Hartig – „Dar asta sunt eu și nu mi-e rușine să o recunosc.”

    * Anita Hartig – ” … dar după aceea îmi spun, „Anita ți s-a dat ceva și trebuie să transmiți mai departe acest ceva”.”

    * Marius Constantinescu – „Întotdeauna au fost soprane bune, foarte bune și excepționale … ”
    * Anita Hartig – „ … mai ales din Romania.”

    * Marius Constantinescu – „ … cum este pentru dumneavoastră … [să cântați la Metropolitan]?”
    * Anita Hartig – „Pentru mine este copleșitor. Îmi ia respirația.”

    Apreciază

  3. Pingback: Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania | Povești săsești

Povestește și tu