Oamenii sunt prin preajmă cam de 200.000 de ani. În primii 190.000 cică nu au făcut mare lucru, însă din ultimii 10.000 au inventat ceva măreț: berea.
Istoria sa curge prin Epopeea lui Ghilgameș, piramidele faraonilor, festinele lui Cezar și cămările mănăstirilor medievale. La noi, primele fabrici de bere și instituțiile publice aferente – berăriile, au apărut târziu, în secolul al XVIII-lea (Timișoara, 1718). Se știe că românii, maghiarii, sașii și ceilalți locuitori erau cândva mai degrabă băutori de vin.
Tot de istoria berii se leagă unele expresii și cuvinte pe care le folosim astăzi fără să facem neaparat legătura. Se spune că “luna de miere” își are rădăcinile în obiceiul sumerienilor de a oferi tinerilor căsătoriți bere îndulcită cu miere, cât să le ajungă o lună. Celebrul “țap” își are numele de la renumitul berar german Bock (în germană înseamnă țap), comercializat pentru prima dată în București, la berăria “Capitanul”. “Halba”, măsura comună în vânzarea berii, provine din nemțescul “halber liter” adică jumătate de litru.
Fabrica Luther și rețeta de succes a berii germane
Dintre fabricile Bucureștiului, Fabrica Luther a fost ridicată în 1869 la marginea orașului, pe-atunci Șoseaua Basarabilor, în apropierea moșiei Grant. Era printre primele din România, iar în București concura cu cea a lui Johann Kube (1806), apoi Krebs, Oppler, Gib și Bragadiru.
Erhardt Luther, proprietarul fabricii, a adus cu el celebrele reţete de bere din Germania. În scurt timp, berea sa a devenit cea mai căutată băutură din hanurile şi restaurantele din Bucureşti. La doar câţiva ani de la inaugurare, fabrica a câştigat titlul de furnizor al Curţii Regale.
De la Luther la Czell
În anul 1905, fabrica a fost vândută fraților Czell din Brașov. Aceștia au păstrat profilul și denumirea societății. Frații Czell au modernizat fabrica, iar producția de bere a crescut de la peste 17.000 hl în 1905 la peste 67.000 hl în 1910.
De la Luther la Fabrica Grivița
După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica „Luther” deținea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a șasea parte din producția națională de bere. După naționalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere București – Fabrica „Grivița”.
De la Grivița la Gambrinus
În perioada anilor ’70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”. Acest nume provine de la fosta berărie a lui I.L. Caragiale, care se știe că a deținut mai multe berării în centrul Bucureștiului. După moartea scriitorului, în 1912, Fabrica Luther a redeschis această berărie de pe strada Ion Câmpineanu, vizavi de fostul Teatru Naţional.
„Văd enorm și simț monstruos” – Berăriile lui Caragiale
Marele clasic a avut o relație de mare prietenie cu berea, el deschizând mai multe berării la viaţa lui: „Berăria Mihalcea şi Caragiale”, pe strada Gâbroveni, în 1893, „Berăria Bene Bibendi”, un an mai târziu, pe strada Şelari, Restaurantul Gării din Buzău, în 1895. Cel mai cunoscut episod a fost „Berăria Gambrinus”, inaugurată în 1901. Deşi rămase celebre în epocă, berăriile lui Caragiale au dat rând pe rând faliment.
sursa foto
De la succesul interbelic la… un prezent cu gust amar
În prezent, fosta fabrică este deținută de un mare colos în industria berii, care a anunțat restaurarea și menținerea clădirilor vechi. Însă până când planurile investitorilor se vor concretiza, una dintre cele mai vechi fabrici de bere din Romania, cu o tradiție de 150 de ani, stă să cadă.
În arșița Bucureștiului, rămâne istoria fascinantă a unei tradiții locale, pierdută astăzi într-o uniformă industrie multinațională. Și râurile de bere care răcoresc însetații de altfel de povești.

Un minunat afiș la Berea Luther, de la începutul secolului XX.

De-ati sti ce bine-mi pare cand primesc cate ceva de la voi! Kristi Kovacs ne arată advertising de acum 100 de ani: o reclamă a berii Czell care a stat (un secol?!) până anul trecut, pe clădirea unui fost restaurant din Brașov, pe str Cloșca, lângă Foișorul Junilor. Frații Czell au detinut și Fabrica de bere de la Darste și Palatul Czell, impresionanta clădire (1904) din Piața Mare, nr. 26. Întrebare descuietoare: ce înseamna „Special Porter”? Merci Kristi, hai noroc! 🙂
Bibliografie:
Până şi în îndepărtata Chină, berea „tradiţională” chinezească este de provenienţă germană. http://en.wikipedia.org/wiki/Tsingtao_Brewery
ApreciazăApreciază
Pingback: Cum sa readuci la viata unul dintre cele mai tari locuri din BrasovBLOGU LU' OTRAVĂ
porter e o varietate de bere, in cazul asta de provienienta britanica
https://en.wikipedia.org/wiki/Porter_(beer)
ApreciazăApreciază