De când reginele dansau polca în sat

În anumite comunități de sași transilvăneni, în a doua zi de Rusalii, exista un obicei extrem de frumos, însă puțin studiat, poate și pentru că, din câte se știe, a dispărut în anii ’60. Este vorba despre Königinnentanz (săsește „Kenegannendunz”), Dansul reginelor.

sasoaice

Sasoaice din Rosia/Rothberg

sursa foto

Harman,-sasoaica-tanara-in-

Sasoaica tanara din Harman/Honigberg

Dansul reginelor – un obicei dispărut

Sunt mai puțin cunoscute semnificațiile profunde ale acestui ritual. Se povestește mai mult despre desfășurarea lui, care implica trei fete tinere, „reginele”, în jurul vârstei de 10 ani, neconfirmate, trei fete adolescente, însoțitoarele reginelor, și băieții din sat. Fetele mici erau gătite ca regine, în costumul tradițional de sărbătoare, cu cingătoarea metalică (prețioasă, de argint aurit, pentru cine avea), iar pe cap purtau Bortenul tradițional și un voal care le acoperea fața.

Ceremonia avea loc în apropierea bisericii, unde erau așteptate cele trei regine mici și însoțitoarele lor mai mari. Când ajungeau, se cânta „Erwacht zum neuen Leben„, (Trezit la noua viata), un cântec ale cărui versuri vorbesc despre renașterea naturii. Acest cântec se intona și de Kronnenfest (Sărbătoarea cununii), în 29 iunie. În timpul cântecului, reginele și însoțitoarele se prindeau într-un cerc. Fetele luau apoi băieții la dans, pe ritmurile fanfarei prezente. Sărbătoarea continua apoi cu participarea întregii tinerimi, unde se dansa vals, polca și tango. Fetele neconfirmate erau separate de ceilalți tineri mai mari. Dintre dasurile specifice, era Tiderinti (probabil cuvântul provine de la un onomatopeic al copiilor pentru „a dansa”) –  o polcă.

Lechinta,-port-sasesc-

Lechinta/Lechnitz, port sasesc (femei maritate ce poarta „Haube” – caita impodobita de pe cap)

Lust auf eine Polka? Vielleicht nur auf der Wiesn

Aducând ușor firul poveștii mai aproape de zilele noastre, nu știu dacă și sașii dansau pe această polcă (e din interbelic, iar obiceiul de mai sus se ținea în anii ’30 cu sfințenie), însă Beer Barrel Polka (Polka Butoiului de Bere) este poate cea mai cunoscută piesă a genului, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Varianta de mai jos, a „regelui polcii”, acordeonistul german Will Glahe, a devenit celebră în 1939 și este încă printre ritmurile pe care se golesc rapid halbele de bere la Oktoberfestul münchenez.

sursa Foto

Bibliografie

Ligia Fulga (coord.), Sașii despre ei înșiși, Editura Transilvania Expres, Brașov, 2008, vol. I, pp. 111-112, 132.

Povestește și tu