Plimbare în Sibiul vechi

cu Juliana Fabritius-Dancu

 

Cu cât citesc mai mult despre sași și cultural lor, cu atât crește lista cărților la care vreau să ajung sau să le am în bibliotecă. Fiind în general publicate cu ani buni în urmă, unele sunt acum mai greu de găsit. Dintre acestea fac parte și unele dintre albumele pictoriței Juliana Fabritius-Dancu, precum mapa cu acuarelele bisericilor fortificate din Transilvania – astăzi poate cea mai cunoscută lucrare publicată a artistei – sau albumele dedicate unor orașe din Transilvania.

Un album extrem de frumos și de important pentru valoarea sa documentară este dedicat de către Juliana Fabritius-Dancu Sibiului. Albumul Spaziergang durch Alt Hermannstadt/Plimbare în Sibiul vechi a fost publicat în 1983 și cuprinde peste 110 acuarele și schițe din centrul vechi al orașului, însoțite de texte dense despre istoria locului. Majoritatea lucrărilor au fost realizate în anii 1960-61, puține sunt din anii 1950, iar schițele sunt din 1967.

Povești săsești0164.JPG

Așa cum afirmă autoarea în introducere, schițele și acuarelele din acest album sunt o luare la pas a centrului vechi al Sibiului, un tur fermecător în spațiu și timp, ghidat în primul rând de un fir estetic. Prin ochii artistei, clădirile cunoscute, pe lângă care localnicii trec zilnic în graba lor, apar într-o altă perspectivă, ceea ce le face neașteptate și inedite.

Așa cum ritmul este cel hotărâtor în muzică, simetria stă la baza arhitecturii, o arhitectură pe care Juliana Fabritius-Dancu o înțelege și o redă aproape senzorial, umană și deosebită, surprinzând armoniile, detaliile și liniile ei specifice. Este interesantă selecția și documentarea consistentă care însoțește fiecare imagine, astăzi completând golurile pe care trecerea vremii le-a lăsat în peisajul urban sibian.

Între timp, Sibiul Julianei Fabritius-Dancu a căpătat pe alocuri o altă față sau a dispărut. Sub pensula artistei, centrul vechi primește acum noi lumini nostalgice.

Fiecare acuarelă a Julianei Fabritius-Dancu este o clipă furată timpului.

Povești săsești0165Povești săsești0166Povești săsești0167Povești săsești0168Povești săsești0169Povești săsești0170

Juliana Fabritius-Dancu (1930 -1986) a fost artist plastic, etnograf, istoric de artă şi scriitoare născută în Sibiu. Tatăl său, Julius Fabritius, a fost arhitect, fapt care i-a permis să-şi dezvolte din copilărie dragostea pentru clădirile vechi, pe care le-a redat în acuarelele sale. A studiat pictura împreună cu pictorița Trude Schullerus, apoi la Academia de Arte din Bucureşti. În 1958 s-a angajat ca desenator la Muzeul Brukenthal, iar mai târziu s-a mutat la Muzeul Satului din București. A lucrat în această perioadă și la Muzeul de Artă, ca restaurator în pictură.

 Din 1967 a început să lucreze ca grafician și publicist. A revenit la Sibiu pentru o serie de studii etnografice și de istoria artei și a arhitecturii. În această perioadă a realizat desene ale bisericilor săsești din jurul Sibiului și a Brașovului. Aceste studii le-a publicat între 1971 și 1986 în almanahul „Komm mit”. A participat la realizarea muzeului în aer liber din Sibiu (Complexul ASTRA), la alcătuirea Atlasului Antropologic al Olteniei, la ilustrarea Dicţionarului Enciclopedic Român şi la redactarea unui studiu despre portul popular al saşilor transilvăneni. Între 1958 şi 1967 a făcut parte din corpul de specialişti al Muzeului Satului.

Artista a realizat una dintre cele mai bogate documentaţii în imagini, însoţită de note consistente, referitoare la istoria şi evoluţia comunităţilor săseşti din România. De o consideraţie aparte s-au bucurat şi comunităţile de români, şvabi și maghiari, cărora le-a consacrat numeroase studii şi articole bogat ilustrate.

 

În anul 2010, acuarelele Julianei Fabritius-Dâncu au apărut într-un album editat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” București, unde pot fi admirate o mare parte din lucrările sale.

Din publicaţii:

  • Trude Schullerus, Editura Kriterion, Bucureşti, 1974.
  • Cetățile bisericeşti săseşti din Transilvania, Sibiu, 1980.
  • Die bäuerliche Hinterglasmalerei in Rumänien (înpreună cu Dumitru Dancu), Berlin, 1980.
  • Turnuri Transilvănene / Siebenbürgische Wehrtürme, Editura Transilvania Publicitate, 1982.
  • Romanian icons on glass (Romanian traditions and customs), Wayne State University Press, 1982.
  • Plimbare prin Sibiul Vechi, (Spaziergang durch Alt-Hermannstadt), Sibiu, 1983.

la care se adaugă o serie de traduceri.

 

Citește și

Costumul săsesc în acuarelele Julianei Fabritius-Dancu

Bisericile fortificate în acuarelele Julianei Fabritius-Dancu

 

6 gânduri despre “Plimbare în Sibiul vechi

  1. Am descoperit Sibiul înaintea Brașovului, Clujului sau Bucureștiului, încă din adolescență, ca elev de liceu, cînd împreună cu alți doi colegi făceam, duminicile, lungi ”curse cicliste” pînă la orașul de pe Cibin.
    Acum, însă, din diverse motive, mă simt mai departe de el geografic, decît de… Paris!

    Apreciat de 2 persoane

  2. Am cunoscut-o personal pe doamna Juliana Fabritius Dancu, am vãzut o mulţime a acuarelelor ei în anii 72-77 (studiu la Sibiu) în original. Ce m-a dezamãgit la publicaţiile cu reproduceri ale artei dânsei: Culorile în original erau vii, strãlucind, pe când reproducerile erau de o calitate foarte proastã. Culorile au devenit palide, non-expresive. Aşa, am renunţat la cumpãrarea acestor cãrţi. Prost am fost. Azi, de le aşi avea, le-aşi putea scana şi le-aşi putea retuşa cu fotoshop. . . sau paint.net. . .

    Apreciat de 1 persoană

    • Interesant ce spuneți, nu m-am gândit la aspectul asta. Calitatea proastă cel puțin a acestui album e limpede, dar nu m-am gândit cât de departe ar putea fi de originale. În ediția aceasta, din 1983, acuarelele par mai degrabă pasteluri, nici vorbă de culori vii. Sper să am ocazia să admir cândva și din lucrările originale.

      Apreciază

Povestește și tu