ALPIN FILM FESTIVAL. Primul festival de film alpin din România

Între 4 – 6 martie, orașul Predeal va găzdui Alpin Film Festival, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România. Desfășurându-se în orașul aflat la cea mai mare altitudine din România, evenimentul are toate șansele să fie unul la înălțime, la propriu și la figurat.

 

Apreciez evenimentul cu atât mai mult cu cât are loc în parteneriat cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – bătrâna S.K.V adică, asociația despre care vă spuneam că a trasat harta turismului montan din România, construind primele pârtii, primele cabane, primele stațiuni montane din țară.

12711004_167751860265563_2622521538250853828_o

Cabana SKV din masivul Postăvaru, anul 1883. O fotografie care va fi expusă în cadrul expoziției Istoria cabanelor din Carpați, realizată în colaborare cu Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV. Gara Predeal, 4-10 martie 2016.

 

 

 Pentru mulţi, muntele este o cultură în sine, ce vehiculează o serie de valori precum solidaritatea, dragostea pentru natură, lupta cu propriile limite sau chiar păstrarea tradiţiilor şi a specificităţii anumitor regiuni montane.

ALPIN FILM FESTIVAL îşi doreşte să deschidă publicului, odată cu ediţia pilot, dar mai ales odată cu ediţiile ce vor urma, o fereastră către o lume ţesută din vise, performanțe sportive şi umane, deopotrivă, adrenalină şi spirit de aventură.

Vă invit să celebrăm cultura montană, chiar în inima Bucegilor, şi să trăim împreună miracolul muntelui, care, pentru mulţi, echivalează cu o întoarcere acasă. Suntem bucuroşi să avem alături de noi personalităţi ale lumii montane, precum alpiniştii: Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacşu, Mircea Opriş, speologul Cristian Lascu, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă şi mulţi alţii.

Dan Burlac – directorul festivalului ALPIN Film Festival

 

Programul oferă o selecţie a unora dintre cele mai bune producţii internaţionale de film din ultimii ani, ce au ca subiect principal muntele şi valorile pe care acesta le inspiră – pasiune, aventură, ecologie, turism, solidaritate, respect.

Printre filmele selecţionate la ediţia din acest an se numără documentarul austriac “STREIF – One Hell of a Ride“ – un film Red Bull Media House despre cea mai spectaculoasă cursă de coborâre din lumea schiului alpin (cea de la Kitzbühel) sau VALLEY UPRISING – un documentar considerat drept cel mai bun film despre alpinism realizat vreodată, ce vorbeşte despre istoria alpinismului în Statele Unite.

ALPIN Film Festival este completat de două secţiuni paralele – ALPIN BOOK FESTIVAL, un salon de carte de munte şi ALPIN PHOTO FESTIVAL. Ediţia din acest an propune, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, cuprinzând fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă. Expoziţia foto inedită este realizată, în acest an, în colaborare cu Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor – S.K.V.

27446.jpgProgramul complet este disponibil pe site-ul evenimentului Alpin Film Festival.

Pentru mai multe detalii, puteți urmări pagina Facebook a Alpin Film Festival.

Un gând despre “ALPIN FILM FESTIVAL. Primul festival de film alpin din România

  1. Pingback: PREDEAL: Alpin Film Festival | Romanian Itineraries

Povestește și tu