REȚETĂ: Prăjitură cu răbarbăr

Prăjitura cu rabarbăr e ideală pentru zilele de primăvară, fiindcă e ușor de făcut, fin aromată, dulce-acrișoară și surprinzătoare pentru cei care nu cunosc planta minune. E sigur prăjitura mea preferată în această perioadă a anului.

Când eram studentă, prăjitura cu rabarbar trimisă de mama făcea furori în cămin, fiindcă cei care nu avuseră sași prin preajmă, nu știau ce e ghidușia. Și, ca să vă fac poftă, încep cu rezultatul:

image

Ingrediente:
6 ouă, 150 gr. zahăr, 1/2 cană lapte, aprox. 1 cană de făină, 1 praf copt, zeama de la o lămâie, 4 linguri de ulei, 1 plic zahăr vanilat, aprox. 2 linguri de griș, 4-5 tije de rabarbură

Pentru bezea: 6 albușuri, un vârf de cuțit de sare și 8 linguri de zahăr.

„Making of”, dintr-o privire:

making of rabarbura

Se curăță tijele de rabarbăr, se taie bucățele cam de 1-2 cm și se lasă deoparte cu puțin zahăr, ca să lase o parte din suc.

Se separă albușurile de gălbenușuri.

Se bat gălbenușurile cu zahăr, zahărul vanilat, praful de copt stins cu zeama de lămâie, laptele, uleiul. Apoi se încorporează în ploaie făina. Aluatul trebuie să fie gros cât să țină bucățelele de rabarbură, dar totuși să curgă (cam ca în imaginea de mai sus).

Se întinde aluatul în tavă, se presară deasupra puțin gris, care va absorbi din sucul rabarbărului. Se pun bucățelele de rabarbăr, se mai presară puțin gris deasupra. Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180 grade) pentru aproximativ 20-25 de minute.

Între timp se bat albușurile spumă, cu un praf de sare și 8 linguri de zahăr. Se bat bine, până spuma devine lucioasă și tare.

Se scoate prăjitura din cuptor, se întinde spuma, după care se mai dă câteva minute la cuptor, până când spuma devine aurie.

Și, dacă se întâmplă să vă rămână rabarbăr, puteți face rapid un compot delicios. Cum? Păi, simplu: curățați, tăiați, fierbeți, îndulciți. 🙂 Eu prefer compotul rece și mai deloc îndulcit.

IMG_2073

Iar la final, un mesaj optimist: dacă viața vă dă lămâi, faceți limonadă. Sau căpșunadă. Sau rabarburadă. Ceva bun, oricum! 🙂

IMG_2097

10 gânduri despre “REȚETĂ: Prăjitură cu răbarbăr

    • Ma bucur sa gasesc aceasta reteta minunata aici, pe acest blog. Mama mea o facea in fiecare primavara, vara si a devenit prajitura preferata a copiilor mei ca si a multora dintre noi. Fiica mea spunea ca e cea mai buna prajitura pe care a mancat-o vreodata. Noi am facut multe prajituri, dar Prajitura cu Rabarbar isi are locul ei special. Mama o facea rapid, eu nu am facut-o niciodata de aia ma bucur sa gasesc reteta. Mama mea are peste 80 de ani acum si cred ca de vreo doi ani nu a mai prea facut prajituri. De asemenea ma bucur sa vad poza orasului meu natal, Sebes, sper ca nu ma insel. Acolo m-am nascut si am trait 35 de ani. Sasii au avut o puternica influenta (pozitiva) asupra noastra si cred ca am invatat multe de la ei. Cand au plecat si s-au risipit, le-am simtit lipsa, dar cu unii am ramas in contact si prieteni „forever”.

      Apreciat de 1 persoană

  1. Pingback: Dezastru în bucătărie, ep. 6: prăjitură cu rabarbăr și bezea | claudia

  2. Pingback: Dezastru în bucătărie, ep. 6: prăjitură cu rabarbăr și bezea – Dezastru în bucătărie

  3. Pingback: Ep. 6: prăjitură cu rabarbăr și bezea – Dezastru în bucătărie

Povestește și tu