eBooks

Transilvania, tărâmul legendelor, primul eBook Povești săsești

În viață, cele mai frumoase lucruri nu pot fi cumpărate. Nici nu se oferă condiționat. Tocmai de aceea, v-am pregătit în dar de Crăciun o cărțulie electronică în care am adunat câteva dintre cele mai iubite povești săsești pe care le-am publicat aici. O puteți descărca, lista sau trimite celor dragi gratuit, simplu, cu un singur click.

Poveștile săsești îmi aparțin tot atât pe cât sunt și ale voastre, pentru că le citiți și vă plac, pentru că mi-ați cerut de atâtea ori o carte a poveștilor. Indiferent unde ați fi, aș vrea ca aceste legende să vă conducă în tărâmul fără granițe al vârstei fericite, în care să recunoașteți rânduiala și valorile săsești.

Ca o oglindă a lumii, poveștile ne reflectă chipul și preocupările culturale fundamentale. Cum au ajuns sașii în Transilvania, profeții și legende care le înscriu destinul, cavaleri și cetăți trainice, uriași și globuri de aur, sași destoinici sau puși pe șotii, povești despre curaj, dreptate, iubire și statornicie sunt firele epice ce ne absorb într-o călătorie de-a lungul epocilor și de-a latul Transilvaniei. Unele ne amuză, ne luminează sau ne intrigă, altele sunt mai triste sau romantice, pentru ca în final să ne spună că fiecare suntem suma tuturor poveștilor scrise vreodată. Iar istoria mare se compune din toate istoriile mici, personale, înșirate la nesfârșit.

Am scos legendele de aici din lăzi prăfuite ale memoriei, dar pentru unii dintre voi vor fi noi-nouțe. Pe unele poate le-ați auzit povestite de bunici, pe altele le-am tradus din germană sau din dialectul săsesc și le-am publicat pentru prima dată în limba română. Pe câteva le-am aflat chiar de la voi. În jurul legendelor propriu-zise am tras pârghii spre realitate, tocmai pentru că ele amintesc adesea de oameni și locuri mai puțin cunoscute. Spre final, găsiți și două extraordinare mostre de vechi creații populare în dialect săsesc, tot mai rar întâlnit astăzi. Am scotocit cărți și arhive după istorii uitate, am hoinărit pe cărări neumblate în Transilvania și Germania, am ascultat oameni-tezaure vii, amintiri și folclor, iar la final am presărat pulbere de magie. Această primă cărțulie este doar o fărâmă din ce înseamnă poveștile săsești. Luați-o în răspăr sau hrăniți-vă sufletul cu ea și bucurați-i și pe alții cu isprăvile sașilor de ieri și de azi.

 

DESCARCĂ GRATUIT primul  eBook_Transilvania_taramul_legendelor_Povesti_sasesti

(*format pdf. Click, save, lectură plăcută! Cum ziceam, e simplu, gratuit și necondiționat 🙂 )

 

covereBook1

16 gânduri despre “eBooks

  1. Pingback: Liceul Stephan Ludwig Roth,Medias

  2. Pingback: Turnul înclinat al bisericii evanghelice si legendele Mediasului | Liceul Stephan Ludwig Roth,Medias

  3. Pingback: Transilvania, tărâmul legendelor | Sînziene

  4. Am nevoie de o carte despre orasul Medias despre asezarea geografica, relief, geologie, geomorofologie, clima, sol s.a.m.d … stii cumva daca as putea sa gasesc o asemenea carte sau macar un articol de ziar, sau ceva fragmente dintr-o lucrare ori carte .. ?
    Multumesc

    Apreciază

    • S-ar putea ca lucrările acestea să îţi fie utile:
      Ioan Raica, Terra Medies
      Ioan Şoneriu, Oraşul Mediaş,

      altfel, aşa cum am făcut şi eu ca să îţi pot răspunde, o căutare în catalogul online al marilor biblioteci (BCU Cluj sau Sibiu) ori la biblioteca locală, depinde la care ai acces mai rapid, te va ajuta sigur.

      Apreciază

Povestește și tu