FOTO: Lolele sașilor la carnavalul din Unterschleissheim, Germania

 

povesti-sasesti0581

,,Hirräii Fort mit dem Winter, weg mit der Kälte, ab mit euch bösen Geistern! / Gata cu iarna, să plece frigul și spiritele rele!” – strigătul specific lolelor a adus primăvara la carnavalul din Unterschleissheim, un orășel în nordul Münchenului (25.02.2017)

Ca în fiecare an, şi lolele saşilor/die Urzeln au participat sâmbătă, 25 februarie 2017, la parada de carnaval/Fasching din Unterschleissheim, Germania. Lolele sașilor participă din 2002 la parada de Fasching din Unterschleissheim, numărând în breaslă aproximativ 30 de membri.

E știut lucru că din arsenalul lolelor nu lipsesc tălăngile, corbaciul (Korbatsch, biciul împletit), zuruitoarele (Ratsche), dar nici gogoșile agățate-n Quetsche, un fel de clește de lemn. Se pare că sâmbătă bicele și tălăngile lolelor din Unterschleissheim au alungat iarna, iar gogoșile au îmbiat copiii care au făcut șir în urma lor.

Dacă în Transilvania este unul din cele mai vechi obiceiuri săsești, în unele locuri din Germania în care s-au stabilit sașii (Nuernberg, Sachsenheim, Traunreut, etc), fuga lolelor este un moment insolit, dar deja consacrat al carnavalului.

povesti-sasesti0564povesti-sasesti0565povesti-sasesti0566povesti-sasesti0567povesti-sasesti0568povesti-sasesti0569povesti-sasesti0570povesti-sasesti0571povesti-sasesti0572povesti-sasesti0573povesti-sasesti0574povesti-sasesti0575povesti-sasesti0576povesti-sasesti0577povesti-sasesti0578povesti-sasesti0579povesti-sasesti0580

 

Mai multe despre carnaval/Fasching și obiceiul lolelor v-am povestit aici.

 

Citește și Lolele alungă iarna și la carnavalul din Germania

 

4 gânduri despre “FOTO: Lolele sașilor la carnavalul din Unterschleissheim, Germania

  1. Stiti povestea cu lolele, adicä cu Ursula, de unde provine numele Lolelor, adicä Urzel – Ursula?

    Dacä vä intereseazä vä scriu aici povestea lolei – Urzel – Ursula, de unde provine traditia din Cincu Mare/Valea Härtibaciului – Großschenk/Harbachtal.

    Traditia lolelor era in Kleinschenk, Großschenk, Agnetheln, Mergeln, Marpod, adicä comunele zonei Härtibaciului.

    Cu drag, Dietmar

    Apreciat de 2 persoane

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s