Obiceiul săsesc al Lichtert-ului de Crăciun în două ilustrate vechi

Sașii au un obicei specific de Crăciun, asemănător cu cel al împodobirii bradului:  Lichtert-ul (Leuchterchen, Lichtertchen, Leuchter) sau, să le spunem într-o traducere aproximativă, coronițele de Crăciun (mai ales pentru că mai era numit colocvial și Kränzchen – coronițe). Este cert că aceste coroane de Crăciun, ca niște sfeșnice înalte, colorat împodobite, au stat în biserică mult înaintea bradului nelipsit astăzi, ca un obicei independent de cel al bradului de Crăciun.

Lichtert-ul este format din mai multe coroane de brad sau ramuri verzi montate pe un suport, frumos împodobite cu lumânări, ghirlande de nuci și stegulețe. Pentru copiii care îl realizează, ca pentru întreaga comunitate, Lichtertul simbolizează lumina, speranța și bucuria aduse de nașterea lui Isus.

Mai multe despre acest obicei, care se mai păstrează doar în puține locuri din Transilvania sau în Germania, v-am povestit aici:

Lichtert-ul sau cununile împodobite, un obicei săsesc de Crăciun

Revin acum la Lichtert pentru că de curând am primit aceste ilustrate vechi. Una dintre ele, o fotografie alb-negru, este din Turnișor/Neppendorf. Aici, băieții cântă probabil cântecele tradiționale de Crăciun, în latină sau germană, lângă coronițele împodobite așezate în fața altarului.

povesti-sasesti0562

Cealaltă, o ilustrată în tonuri pastelate, înfățișează mersul cu aceste coronițe spre biserică, într-un peisaj de iarnă idilic. Este o ilustrată după acuarela lui Walter Buhe (1882-1958), pictor și grafician german, care a călătorit în țările din estul Europei, ajungând și în Transilvania, unde a fost interesat în special de cultura populară, pe care a ilustrat-o în lucrările sale.

Ilustrata care a ajuns la mine este tipărită la Baerenreiter Verlag Kassel und Basel, și este datată 19 decembrie 1954, când a fost scrisă.

povesti-sasesti0563

10 gânduri despre “Obiceiul săsesc al Lichtert-ului de Crăciun în două ilustrate vechi

  1. Eu am väzut obiceuil acesta. Eu am fäcut singur un Lichter din Mercheasa/Streitfort. Mama si bunica mea a povestit despre obiceiul acesta din copiläria lor, cum se fäcea pe vremuri. Am scris, despre tot si a iesit o carte micutä. Tare as fi vrut, sä o dau la tipärit, dar nu stiu, dacä se va cumpära. Este totul deja tipärit si fäcut la computer, numai cä imi lipsesc sponsori. Sänt si fotografii din diferite comune in cärticica aceasta frumoasä. Si domnul Fördereuther a fäcut aproape toate Lichterele din zona Rupei. Obiceul acesta este adus de un evanghelic din Danemarca la Brasov. De aiceea s-a transmis in comunele germane-säsesti din Transilvania, dar nu peste tot. In zonele Sbiului, Rupei, Bistritei, Sebesului s-a efectuat traditia aceasta evanghelicä de cräciun. In Brasov cäntaseräm eu in biserica Neagrä ca copil in corul de copii, dirijat de domnul Eckhard Schlandt cäntecul Quem pastores lauda vere…. de cräciun. A fost foarte frumos….
    Vezi mai mult: https://www.siebenbuerger.de/ortschaften/streitfort/bilder/49277.html

    Apreciat de 1 persoană

    • aș citi cu mult interes documentarea ta. Ai încercat să iei legătura cu editurile de limbă germană din Sibiu, de exemplu? Schiller Verlag, poate. Acolo apar multe cărți și studii bune, cred că ar fi șanse să poți publica studiul tău, e o documentare valoroasă, mai ales pentru că obiceiul e aproape dispărut din Transilvania și o cercetare etnografică amplă cred că nu s-a făcut niciodată.
      Ca de fiecare dată, mulțumim mult pentru informații! Multe salutări!

      Apreciază

  2. Buna seara. Am sange sasesc din partea bunicii mele. Dat fiind faptul port un respect deosebit acestui neam de oameni harnici, as vrea sa ma familiarizez cu traditiile si cultura saseasca. Nu prea se gasesc resurse pe internet si ma gandeam, daca tot sunteti doritori sa transmiteti mai departe, poate m-ati putea indruma in a-mi crea un contact cu cineva doritor sa imprtasesaca.
    Va multumesc si va doresc sarbatori cu liniste in suflet!

    Apreciat de 1 persoană

    • Bună ziua,
      Puteţi începe chiar cu acest blog, cred că am scris suficient despre ce ar putea fi „noţiuni de cultură generală sau de iniţiere în lumea saşilor”, ca să zic aşa, de la culinar, la folclor, istorie, fragmente de viaţă, evenimente trecute şi actuale sau recomandări de lectură.
      Altfel, pe Facebook găsiţi foarte multe grupuri ale saşilor sau localităţilor cu tradiţie săsească, care vă pot fi de folos.
      Sigur, înţeleg că nu vorbiţi germană, ceea ce vă limitează opţiunile, dar cred că sunt totuşi resurse suficiente pe Internet, pentru o vedere de ansamblu.
      Există şi câteva cărţi de referinţă, de la istorie la ficţiune, care au fost traduse în limba română şi le găsiţi de cumpărat sau în biblioteci.

      Apreciază

Povestește și tu