28-29 ianuarie 2017: Lolele din Agnita revin la Sibiu și Cincu

Weekendul acesta este weekendul lolelor, un obicei săsesc vechi, reînviat în ultimii ani. În mod deosebit, anul acesta lolele pot fi văzute nu doar pe străzile din Agnita, ci și în centrul istoric al Sibiului și în Cincu.

Sâmbătă, 28 ianuarie, veți putea vedea parada lolelor/Urzenlauf în centrul Sibiului și în Cincu, iar duminică, 29 ianuarie, în Agnita, locul care le-a consacrat.

V-am povestit despre tradiția lolelor, carnaval/Fasching, legenda și semnificațiile obiceului aici.

La Sibiu, pe lângă fuga tradițională, vor avea loc prezentări interactive la Muzeul Satului, în care curioșii vor putea afla mai multe despre originea și semnificațiile obiceiului și vor putea lua parte la ateliere tematice.

Parada lolelor va începe sâmbătă la Sibiu, la ora 11, și va urma traseul Sala Thalia-Strada Cetății-Centru-Piața Mare-Piața Mică-Parcare Sala Thalia.

 

image_5.jpgc

Lolele pe care le-am întâlnit la parada de carnaval/Fasching în Unterschleissheim, Germania, 2015

image_3

Din arsenalul lolelor nu lipsesc tălăngile, corbaciul – biciul împletit/Korbatsch, zuruitoarele/Ratsche, dar nici gogșile agățate-n Quetsche, un fel de clește de lemn

 

 

image_2.jpgc

Lolele sunt atestate documentar în Agnita din 1689. În secolele XVII-XVIII, lolele erau legate de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noilor conducători. Adunarea era însoțită de lole, presonaje amuzante, dar și grotești, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

 

 

image_2

Odată cu sașii, tradiția lolelor a migrat și în Germania sau Austria. În Germania, încă din 1965, lolele se adună la tradiționala paradă din Sachsenheim. Tradiția paradei lolelor în Sachsenheim a aniversat în 2015 50 de ani, printr-un spectacol care a reunit peste 3.500 de lole. Lolele sașilor sunt o prezență constantă și la paradele de carnaval din alte orașe, precum Nürnberg, Tranreut sau Unterschleissheim.

 

Lolelor din Agnita li se vor alătura anul acesta câteva zeci de lole venite din Nürnberg și Sachsenheim, Germania, unde obiceiul adus din sașii din Transilvania animă în continuare străzile în timpul carnavalului/Fasching. În total, în jur de 300 de lole vor participa la parada de anul acesta, care marchează și împlinirea a 10 ani de la înființarea Asociației Breasla lolelor din Agnita.

 

Găsiți programul detaliat aici pe pagina Breasla lolelor 

 

Citește și Faschingul, carnavalul care sperie iarna.

Vezi mai multe fotografii de la parada lolelor în Germania: Lolele alungă iarna și la carnavalul din Germania

Un gând despre “28-29 ianuarie 2017: Lolele din Agnita revin la Sibiu și Cincu

Povestește și tu