PROGRAM: cea mai mare întâlnire a sașilor, Dinkelsbühl 13-16 mai 2016

Ca în fiecare an de Rusalii, la Dinkelsbühl, fermecătorul orășel medieval din Germania, are loc întâlnirea sașilor de pretutindeni, cel mai important eveniment al comunității de astăzi.

Întâlnirea de la Dinkelsbühl se desfășoară între 13-16 mai 2016.

Povesti sasesti Watermark - 0266

Povesti sasesti Watermark - 0240

Parada portului săsesc, Dinkelsbuehl 2015. Foto: Mihaela Kloos-Ilea @Povești săsești

Ediția de anul acesta este dedicată Asociației Tinerilor Sași din Germania (SJD – Siebenbürgisch-Sächsische Jugend in Deutschland), care aniversează 30 de ani de existență. De aici și motto-ul întâlnirii: Ich gehöre dazu. Du auch? care s-ar traduce prin Eu aparțin. Și tu? Prin urmare, multe puncte din programul întâlnirii sunt organizate de tineri sau se concentrează în jurul lor, cu subiecte care privesc mereu spre viitorul comunității.

Abzeichen_1c_Randstrich

Insigna întâlnirii de anul acesta. Sursa: siebenbuerger.de

Pregătirile pentru întâlnire încep de fiecare dată cu luni înainte de eveniment, pentru a oferi celor aproximativ 25.000 de participanți un program divers și atractiv întins pe parcursul a celor 3 zile de sărbătoare.

În fiecare an, cele trei zile ale întâlnirii sunt un adevărat maraton cultural – expoziții, discursuri, conferințe, mese rotunde, lansări de carte, spectacole de dans și teatru, parada portului tradițional -, la care iau parte invitați importanți din cultură, politică, economie, veniți din Germania, România și nu numai.

Dintre invitații de seamă de anul acesta, din România sunt prezenți Premierul României, dl Dacian Cioloș, Prof. Dr. Andrei Pleșu – în calitate de Președinte al Forumului Româno-German București, dl Ovidiu Ganț – reprezentant al Forumului Democrat German în Parlamentul României, dl Hans Werner Lauk – ambasadorul Germaniei în România.

Din Germania vor fi prezenți mai mulți membri ai Bundestagului și reprezentanți ai instituțiilor care au ca interes minoritățile etnice, dl Christoph Hammer, primarul orașului Dinkelsbühl, bineînțeles alături de Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania, dr. Bernd Fabritius, și alți reprezentanți ai asociațiilor și instituțiilor sașilor. Peter Maffay, cunoscutul star rock din Germania, născut la Brașov, va lua parte la discuțiile de luni, 16 mai, care și încheie întâlnirea.

 

Cele mai importante momente din programul de anul acesta sunt, după părerea mea, expozițiile, care au ca temă Primul Război în România prin fotografiile unui ofițer german și bisericile fortificate din Transilvania (fotografii de Prof. Dr. D. H.c. Jurgen van Buen), precum și expoziția de fotografie dedicată aniversării secțiunii carpatine a DAV (Deutsch Alpin Verein).

Un al punct important în program este conferința Limba germană și școala germană în România, la care vor lua parte dr. Christoph Berger, membru în Bundestag, dl Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat German în Parlamentul României, dl. Wernr Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București, dl Bernd Fabritius, Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania și membru în Bundestag, dar și prof. Dr Andrei Pleșu.

Duminca Rusaliilor începe la Dinkelsbühl cu tradiționala slujbă religioasă, apoi are loc momentul cel mai spectaculos și mai așteptat al fiecărei întâlniri, parada portului tradițional săsesc, încheiată cu discursurile oficialităților.

Și anul acesta, la parada portului săsesc vor participa aproximaiv 100 de grupuri reprezentându-și localitățile de origine din Transilvania, asociațiile formate în locurile unde s-au stabilit, precum și numeroase fanfare.

Heimattag_Stadtplan_Dinkelsbuehl_2015

Traseul paradei portului tradițional săsesc (cu roșu), pe străzile centrului vechi din Dinkelsbühl. Sursa: siebenbuerger.de

Prezentarea susținută de Prof.Dr. Konrad Gündisch, 875 de ani de istorie a sașilor este un alt punct important în programul zilei de duminică, urmat de decernarea premiilor pentru cultură – doamnei Sieglinde Bottesch, artist plastic, și Premiul pentru tineret – lui Manfred Schuller.

Duminica se va încheia cu tradiționalul marș cu torțe spre monumentul sașilor Transilvăneni din Dinkelsbuehl și momentul comemorativ.

Întâlnirea se va încheia luni, 16 mai, cu discuții despre activitatea instituțiilor sașilor din Germania.

Pe tot parcursul întâlnirii, centrul orașului va fi animat de mai multe spectacole ale formațiilor de dansuri, concerte ale fanfarelor, spectacolul susținut de copiii sași (Unser Nachwuchs praesentiert sich), multe competiții sportive, prezentări ale unor obiceiuri și tradiții, concerte de cor, spectacole pentru copii, lecturi publice (scriitorii Iris Wolff și Frieder Schuller), muzică și concerte în cortul special amenajat în afara zidurilor cetății.

În paralel, sunt deschise expozții cu vânzare de carte, costume și obiecte de artizanat săsesc, iar Piața transilvană alină dorurile culinare de casă cu produse și băuturi specifice, din România.

 

Pentru mine, va fi al patrulea an consecutiv în care voi fi acolo și, ca de fiecare dată, vă voi arăta și povesti la cald tot ce merită să fie reținut de la întâlnire.


 

Programul complet și toate informațiile legate de eveniment sunt disponibile pe site-ul siebenbuerger.de. (și pentru download, pdf în limba germană)

Pagina Facebook a Evenimentului


 

 

Multe articole, fotografii și video-uri pe care vi le-am prezentat de la edițiile precedente:

Dinkelsbuehl 2015

Dinkelsbuehl 2014

Dinkelsbuehl 2013

6 gânduri despre “PROGRAM: cea mai mare întâlnire a sașilor, Dinkelsbühl 13-16 mai 2016

  1. La discutia despre Bisericile fortificate din Romania ,ar fi bine sa luati in considerare si Biserica din ROTBV jd. Brasov la care Turnul cu ceas si clopotnita sa PRABUSIT ,poate gasiti o modalitate de al reconstrui.Eu am vazut din sosea ca nici macar nu s-a ocupat nimeni sa evacueze materiale de aproximativ 6 luni de cind a cazut .Este rugamintea mea a unui cetatean roman care trece prin aceasta localitate spre Brasov.
    Despre intinirea dvs. nu pot decit sa spun un simplu cuvint FOARTE FRUMOS ca nu s-a uitat istoria concetatenilor nostri ,sasii cu care noi am copilarit si am crescut.Pentru viitor daca se doreste putem participa si noi din ROMANIA cu ASOCIATIE „JUNII CETATII” din Rupea cu obiceiul stramos „Nunta”
    pe care o vom prezenta anul acesta pe 17 mai 2016 la Muzeul satului in Bucuresti.
    Inca odata FELICITARI

    Apreciază

Povestește și tu