Hrană pentru suflet la Cincșor

Tarte și mousse cu căpșuni, prăjitură cu răbarbăr, chec cu banane și căpșuni, limonadă răcoritoare cu mentă ori ghimbir, copii pistruiați zburdând prin grădină, oameni zâmbind cu inima ca o căpșună pârguită – toate într-un loc ce și-a redescoperit matca, un Aleph parfumat și dens al Transilvaniei: Cincșor, unde în 4 iulie a avut loc evenimentul culinar Flavours and Sounds of Transylvania, ediție tematică la care căpșunile și răbarbărul s-au combinat savuros.

Dar mai mult decât despre o desfătare a simțurilor, Cincșorul salvat din prăpastie ne vorbește astăzi despre recuperarea memoriei, reașezarea stâlpilor lumii și regăsirea firescului. Locul unde oamenii redescoperă că a mânca împreună, în tihnă și dulce zăbavă, este o adevărată experiență culturală.

 IMG_9326

Gustul și glasul Transilvaniei

Cu ce te impresionează un loc de suflet, unde mergi tocmai pentru că știi exact ce te așteaptă? Cu gusturi autentice și povești boeme, cu noi amenajări ale spațiului, cu oameni faini pe care îi atrage ca un magnet. Chiar dacă poate ai fost și atunci știi exact despre ce vorbesc, complexul caselor de oaspeți de la Cincșor rămâne întotdeauna o surpriză plăcută. Iar dacă nu ai ajuns încă pe aici, trece-ți neapărat Cincșorul pe lista de vacanță. La 66 km de Sibiu și 14 km de Făgăraș, Cincșorul este o locul perfect pentru câteva zile de deconectare, într-o atmosferă îmbibată de bine și frumos.

De data aceasta am ajuns aici în 4 iulie, atrași de parfumul de Căpșuni și răbarbăr, un eveniment culinar tematic în cadrul Flavours and Sounds  of Transylvania, organizat de My Transylvania și Reky Travel. Dacă anul trecut ne-am cazat în vechea școală din Cincșor, una dintre cele mai frumoase case de oaspeți din România (convinge-te aici), anul acesta gazda evenimentului culinar a fost vechea casă parohială, aflată chiar vis-a-vis de biserica fortificată din Cincșor.

Mai mult decăt un festin culinar, Flavours and Sounds of Transylvania este o întreagă experiență culturală. Iar asta este mare lucru, pentru că la noi încă nu se conștientizează că gastronomia face parte din cultură. Astfel, e cu atât mai valoroasă inițiativa unei mâini de oameni și organizații care duc turismul rural în această direcție, prin evenimente gastronomice și alternative ca Transylvanian Brunch, Picnic in Cindrel, Electric Camping, Flavors and Sounds of Transylvania.

Flavours and Sounds of Transylvania este de fapt o întâlnire: a culturilor, a orașului cu satul, a vieții cu locuri părăsite, a străinilor cu autenticul, cu gusturi vechi, cu memoria uitată și cu tine însuți. Gândit ca un mozaic de evenimente în satele săsești din Transilvania, Flavours and Sounds cheamă turiștii în mijlocul localnicilor și le reamintește gustul copilăriei. Care e deci rețeta secretă? Un răsfăț al simțurilor și al sufletului, într-o atmosferă aleasă: delicii culinare de sezon, sănătoase, direct de la localnici, preparate inedit și armonizate cu un regal muzical, de data aceasta concertul de orgă în biserica fortificată din Cincșor. Judecând după oaspeții numeroși prezenți acolo, veniți din apropiere, dar și din București sau din străinătate (Germania, Anglia), conceptul înflorește cu fiecare ediție.

Ideea simplă și teribil de bună din spatele acestor evenimente este să te întorci la natură și la ingrediente simple, de sezon, la bucătăria bunicii pe care o reinterpretăm astăzi în preparate sănătoase. Fiecare ediție Flavours and Sounds are loc în bătrânele sate săsești din Transilvania, alese special pentru potențialul lor gastronomic, dar și pentru oferta generoasă a producătorilor locali, pentru pitorescul naturii și poveștile pe care le șoptesc bisericile fortificate și casele frumos rănduite. Un schimb win-win, în care localnicii și producătorii locali întâlnesc nemijlocit un public receptiv și curios să încerce produsele proaspete, sănătoase, autentice, dar necunoscute. Totul se desfășoară după un program lejer, dar dens cultural, într-o atmosferă relaxantă, între prieteni.

Povesti sasesti Watermark - 0859

Mai mult decât un festin culinar, o experiență culturală

După-amiaza parfumată cu căpșuni și răbarbăr de la Cincșor a început cu un delicios bufet dulce, un festin cu prăjituri, tarte, compoturi și limonade răcoritoare, apoi oricine s-a putut alătura turului condus de gazde în casele de oaspeți și biserica fortificată, a urmat concertul de orgă și trompetă în biserica evanghelică, iar la final un bufet sărat, cu ciorbă înăcrită cu răbarbăr, quiche felurite, ruladă cu spanac și brânză, salate și alte delicii pregătite cu suflet de neîntrecutul bucătar al caselor de la Cincșor.

Pe tot parcursul zilei, în curtea vechii școli săsești a fost deschisă expoziția dedicată arhitectului Fritz Balthes (1882-1914), cel care a construit clădirea splenidă în stil Art Nouveau a vechii școli. Doamna Gerhild Rudolf, directorul Casei Teutsch din Sibiu și autoarea expoziției, a fost prezentă la eveniment și a oferit detalii interesante despre viața și opera acestui excepțional arhitect al Transilvaniei.

Povesti sasesti Watermark - 0860

Fritz Balthes este extraordinarul arhitect sas uitat astăzi, autorul unor splendide școli, case culturale și de locuit din Transilvania. A creat clădiri luminoase, echilibrate și elegante, confortabile și perfect integrate în peisaj, chiar dacă aveau un stil aparte. Crezul său: o clădire trebuie să aibă casa sa, adică să stea în locul potrivit și să se armonizeze perfect cu împrejurimile. O expoziție realizată de doamna Gerhild Rudolf, directorul Casei Teutsch din Sibiu.

Locul unde pereții spun povești

În ultimii ani, de sub tavane false, straturi de spoieli și subsoluri mizere, a reieșit la lumină sufletul maturat și nobil al casei parohiale din Cincșor. Astăzi stă la vedere, deschis ca o carte cu foi franjurate, în care noi, cei de acum, putem descifra suișurile și coborâșurile vremurilor, ale oamenilor care au adăugat straturi succesive acestor pereți. Gazda, doamna Carmen Schuster, ne-a deschis toate ușile și cotloanele ascunse ale locului, decojind foaie cu foaie istoria casei și a transformărilor prin care a trecut fiecare încăpere.

Casa parohială este cea mai veche clădire din Cincșor, după biserica fortificată. Se crede că a fost construită undeva în secolul al XVII-lea, deși nucleul casei, camera cu ziduri groase și trapă care ducea spre legendarul tunel secret săpat până în curtea bisericii fortificate, se presupune că este chiar mai vechi (posibil sec. XV).

Ca și fosta școală, construită în stil Art Nouveau, clădirea casei parohiale din Cincșor a fost recent restaurată și transformată în casă de oaspeți, personalitatea spațiului fiind excelent pusă în valoare de noile amenajări. Dintr-o clădire mutilată și părăsită, fosta casă parohială a devenit astăzi o bijuterie arhitectonică, cu camere spațioase și fresce de renaștere transilvăneană descoperite în urma restaurării. Casa de oaspeți pune la dispoziția turiștilor cinci camere en-suite, o bibliotecă, o frumoasă sufragerie și o cameră de lounge, ambele cu fresce ce datează de la sfârșitul sec al XV-lea. În zona fostelor grajdiuri se află astăzi fermecătoare camere și apartamente spațioase, cu ieșire direct în grădina Parohiei. Vechea șură a devenit loc spațios de servit masa, iar coliba albinelor este astăzi „căsuța de povești” destinată exclusiv celor mici.

Fiecare încăpere este diferită, elementele vechi se îmbină armonios și eclectic cu noile amenajări. În timpul lucrărilor de restaurare din partea mai veche a casei, sub peste 20 de straturi de vopsele și tencuială au fost descoperite fresce și inscripții în limba latină, semn al gustului estetic și al mândriei preoțești de a se înveli în încăperi în ton cu moda din Occident, chiar și într-un sat mic din Transilvania, chiar în vremuri în care se murea de foame și de boli astăzi banale. Omul a avut nevoie să locuiască în frumos. Așa cum ne spunea doamna Schuster, este singura casă parohială din mediul rural din Transilvania în care s-au găsit fresce și inscripții pictate pe ziduri.

Datorită descoperirii acestor fresce, întregul plan inițial al restaurării a fost regândit, astfel ca oaspeții să se poată bucura de solemnitatea acestor ziduri, care te îndeamnă să zăbovești o clipă și să le asculți povestea. Să decojești viața de sub fiecare strat de spoială, să-ți imaginezi istoria gândurilor din fiecare tușă groasă, să asculți ce-ți spun frescele seculare astăzi, turist pribeag dedat la zgomotul lumii și modele efemere. Cuibărit în fotoliile din mijlocul acestor ziduri, devii tu însuți doar o verigă într-un lanț al generațiilor, întrebându-te cum se va vorbi peste secole despre trecerea noastră prin lume. În urma ta ce va rămâne?

20150704_161627

Camera cu fresce, nucleul vechi al casei parohiale, cu trapă spre legendarul tunel care conducea spre incinta bisericii fortificate din Cincșor

 

Stâlpii lumii

Misterioase sunt căile prin care omul își găsește locul potrivit în lume și-l transformă după chipul și asemănarea sa. La Cincșor se vede bine câtă lumină radiază din sufletul unui om hotărât să schimbe lumea, dar și cât de discret lucrează cel care vrea să reașeze lucrurile în matcă, redându-le firescul. Temeliile solide ale lumii se pun în zori, pe nesimțite, ascunse de văzul lumii, și tot așa se transmite ștafeta mai departe. Sufletul acestui om pragmatic, dar inimos, este adevăratul miez al lumii de aici. Iar vestea merge-n lume, oamenii vin singuri și o primesc cu suflet deschis, pentru că tânjesc de mult după normal, curat și frumos.

Biserica, școala și casa parohială – triada sacră care sprijinea odinioară sufletul comunității. Când timpuri hâde au schilodit acest centru, oamenii au început să se împrăștie pribegi prin lume. Li s-a confiscat memoria, iar ei și-au pierdut rostul. Astăzi, datorită celor care au reașezat triada în mijlocul lumii, oamenii se întorc. Au din nou un centru, coloane pe care să își spijine rostul vieții. Departe de zgomotul și deșertăciunea lumii, Cincșorul a renăscut, vibrează, a devenit locul viu în care oamenii vin cu uimire și sete pentru a se reîncărca de sens. Pe nesimțite, sub straturi de balast, ne regăsim reperele și pe noi înșine.

IMG_9231 Povesti sasesti Watermark - 0857


Dacă ai ratat Căpșuni și răbarbăr de la Cincșor, în cadrul Flavours and Sounds of Transylvania, mai ai șansa să faci o călătorie în lumea gusturilor autentice la:

  1. Iulie – Gusterița / Plante medicinale din „Grădina preotesei”
  2. August – Criț/ Țara ovăzului
  3. August – Sărata / Ziua Zmeurei
  4. Septembrie – Șeica Mică / Rachiuri fine din zonaTârnavei Mari
  5. Octombrie – Rod/ Ziua recoltei: sfeclă și ceapă
  6. Noiembrie – Rod / Tăiatul porcului

Puteți participa la aceste evenimente înscriindu-vă în prealabil la 0747032619 sau pe e-mail, la contact@mytransylvania.ro.  Detalii și informații suplimentare găsiți pe mytransilvania.ro și pe pagina lor de Facebook.


Iar la Cincșor, între 16-19 iulie vă așteaptă un nou eveniment inedit: tabăra de fotografie Photolife, alături de traineri recunoscuți și profesioniști în arta fotografiei.

Site-ul caselor de oaspeți de la Cincșor.


Mulțumim pentru ospitalitate, felicitări întregii echipe de la Cincșor și Flavours and Sounds of Transylvania pentru o zi perfectă!

 

Citește și Casa de oaspeți de la Cincșor, dintre cele mai frumoase locuri de vacanță din România

20150704_162037 Povesti sasesti Watermark - 0863 Povesti sasesti Watermark - 0864 Povesti sasesti Watermark - 0865 Povesti sasesti Watermark - 0866 Povesti sasesti Watermark - 0867 Povesti sasesti Watermark - 0868 Povesti sasesti Watermark - 0869 Povesti sasesti Watermark - 0870 Povesti sasesti Watermark - 0871 Povesti sasesti Watermark - 0873

Povesti sasesti Watermark - 0872

5 gânduri despre “Hrană pentru suflet la Cincșor

  1. E suficient sa privesti pozele si ramai socat(in sensul bun al cuvantului). Cultura, traditie, natura.. totul se regaseste acolo. Imi doresc sa am ocazia de a ajunge acolo si sper ca locul sa ramana neschimbat pana cand o voi face.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: TRANSILVANIA GASTRONOMICĂ – evenimentele care dau o nouă identitate regiunii | Povești săsești

  3. Dragä Mihaela,
    Tatäl meu este de loc din Cincu Mare, dar nu am avut ocazia sä ajung la Cincsor.
    Casa Parohialä evanghelicä este foarte frumos renovatä, dar imi amintesc de bibleoteca noasträ privatä cänd väd fotografia cu bibleoteca unde sänt niste tineri in port traditional säsesc. Si la bibleoteca noasträ se afla aceea scarä, pentru care se putea lua cartea, care vroiai sä o citesti.
    Cänd o sä vin in Transilvania, am sä trec si eu prin Cincsor……
    Prin tine, hp-giul fäcut de tine afläm lucruri frumoase din Transilvania säseascä
    Mach weiter so…..Te rog frumos fä mai departe
    Servus, Pa, Dietmar

    Apreciază

Povestește și tu