Poveștile lui Moș Crăciun

png_3850-Santa-Claus-WinkingMoş Crăciun este un moș bătrân, atât de bătrân că până și el și-a uitat vârsta. În sutele de ani de când colindă lumea împărțind daruri copiilor cuminți, a fost personajul principal al mai multor legende și povești care încearcă să explice când și de unde vine Moșul cel bun. Iar astăzi a devenit cel mai cunoscut agent de marketing. După ce an de an vede fiecare copil și purtarea sa, în decembrie căsuța lui poștală din Laponia devine neîncăpătoare pentru milioanele de scrisori pe care le primește. Și oricâte ar primi, și oricât de multe ori năstrunice ar fi dorințele copiilor, în noaptea de Crăciun Moșul ajunge negreșit în toate casele din lumea mare, unde lasă darurile mult așteptate sub brad.

 

Bătrânul hain care nu i-a deschis Fecioarei

Una dintre legendele lui Moș Crăciun spune că acesta era un păstor tare rău și arțăgos, la poarta căruia a bătut Maica Domnului căutând un adăpost unde să-l nască pe Isus. Păstorul rău la suflet n-a primit-o în casă pe Fecioară, dar a lăsat-o să poposească în gradul vitelor. Femeia ciobanului a ajutat-o pe Fecioara Maria să nască, fără să știe soțul ei, și tare s-a bucurat la vederea pruncului sfânt. Auzind însă ca femeia i-a ieșit din cuvânt, ciobanul a pedepsit-o pe nevastă tăindu-i mâinile. Când ciobanul s-a convins că în grajdul lui s-a născut cel mai sfânt dintre copii, mult s-a mai căit și și-a cerut iertăciune. Printr-o minune, Fecioara Maria i-a pus nevestei ciobanului mâinile la loc, fapt ce i-a arătat acestuia că în grajdul lui chiar a ajuns familia sfântă. Se spune că el a devenit primul creștin care s-a închinat micului Isus, înaintea păstorilor și a magilor. Ba mai mult, legenda spune că s-a căit atât de amarnic încât a doua zi a împărțit toată averea lui sărmanilor și mai ales copiilor mici. De aici ar veni obiceiul darurilor aduse de Moș Crăciun.  

 

Odin, strămoșul nordic al lui Moș Crăciun

O legendă scandinavă explică originea lui Moș Crăciun din mitologie, într-un ritual din mijlocul iernii. Odin era zeul vikingilor, cel care călătorea în toiul iernii călare pe un cal înaripat cu opt picioare, împărțind copiilor daruri. Într-o procesiune a duhurilor care străbăteau văzduhul, Odin era conducătorul călare pe miraculosul Sleipnir. Prin urmare, acest obicei a dat naștere în timp tradiției frumoase a Moșului generos.

 

De unde știm cum arată Moș Crăciun

Legenda europeană a Sfântului Nicolae a trecut Oceanul odată cu Cristofor Columb, în 1492. Sute de ani mai târziu, în care Moș Crăciun și Moș Nicolae s-au confundat adesea, cel din urmă fiind mai popular, Moș Crăciun începe să prindă o înfățișare mult mai atrăgătoare. Imaginea sa are o poveste interesantă, în care se amestecă multă creativitate, o greșeală de tipar și una dintre cele mai bune campanii de marketing dintre toate timpurile.

Imaginea Moşului de astăzi a apărut în SUA unde, în 1823, fiul reverendului Clement Clarke Moore a semnat poezia „O vizită a Sfântului Nicolae”. Desenul care o însoţea trebuia să-l reprezinte într-un costum cărămiziu, însă condițiile rudimentare de tipărire au făcut ca în varianta imprimată pe hârtie, costumul Moşului să apară roşu. Personajul nou creat, numit Santa Claus – o deformare a lui Sinterklaas, numele olandez al Sfântului Nicolae – este un Moş vesel și rotofei, cu obraji bucălaţi şi aprinşi de ger, cu o barbă albă și lungă și ochelari pe nas. Moșul nou creat are și un mijloc de locomoție miraculous, o sanie trasă de reni cu care soseşte în casele copiilor şi se strecoară prin coş pentru a pune jucării sub brad.

395px-Santa_Claus_1863_Harpers

Ilustratia lui Thomas Nast, 1863, aparuta in Harper’s Weekly. De observat ca Mos Craciun poarta culorile steagului american si are o papusa cu numele Jeff, cu referire la Razboiul Civil. Sursa foto: wikipedia.org

Tot în secolul al XIX-lea, Thomas Nast, unul din celebrii ilustratori americani ai vremii, impune printr-o ilustrație proprie figura bine cunoscută: un bătrân rotofei, cu barbă albă, îmbrăcat în costum roşu, tivit cu blăniță albă, purtând pe cap o simpatică bonetă roşie îmblănită, cu lulea în gură şi cu un sac plin de jucării. În anii următori, revista ”Harper‘s Weekly”, a publicat în edițiile de Crăciun imaginea Moşului, la care Nast a lucrat an de an, îmbunătățind-o continuu.

În anii 1920, Coca Cola avea nevoie de un truc prin care să crească vânzările la băutura comercializată pe timp de iarnă, când vânzările scădeau drastic. Așa că în 1922 au lansat campania Thurst knows no season, când cineva a avut idea de a asocial sloganul cu imaginea Sfântului Nicolae. Dar cum acesta era un sfânt cu o imagine destul de rigidă și conservatoare, era nevoie de un personaj mult mai uman, mai vesel și prietenos. Așa că deși nu Coca Cola a inventat ideea de Moș Crăciun, datorită campaniilor de marketing acesta a devenit foarte popular, devenind o imagine iconică în lume. Și așa a ajuns Moș Crăciun vedeta magazinelor și a campaniilor de marketing de sărbători. Ho, ho, ho!

Între 1931 a devenit foarte răspândită o imagine creată de Haddon Sundblom, care era o variantă îmbunătăţită a lui Moş Crăciun cel vechi, dar care nu mai avea lulea, în schimb, mantia lui roşie era prinsă cu o curea neagră lată. Personajul creat, care îl are drept model pe cel mai bun prieten al său – un vânzător pensionar – a apărut, între 1931 şi 1966, în 40 de variante, raspândinde-se în toată lumea pe ambalajele de Coca-Cola sau pe reclamele de băuturi răcoritoare.

În 1934 a apărut și cântecul Santa Claus is coming to town, prin care misiunea Moșului din seara de Crăciun era cântată de toți copii care îl așteptau cu nerăbdare.

images12AHQAHB

 

Moș Crăciun în literatură

Cel care s-a abătut de la tradiţie a fost marele scriitor englez Charles Dickens (1812-1870). În nuvela „A Christmas Carol” (Poveste de Crăciun), bine primită de public şi apreciată de critici, a modernizat Crăciunul, introducându- l ca pe o sărbătoare populară. În 1822, poetul american Clement Clark a publicat “A Visit From St. Nicholas” (mult mai cunoscută ca “The Night Before Christmas”) în care el l-a descris pe Moş Crăciun ca pe un  bătrân cumsecade, care zboară în jurul lumii într-o sanie trasă de opt reni. Pe atunci se credea că Moșul locuiește într-un loc misterios de la Polul Nord. În 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul naţional de radio finlandez, a declarat că Moşul locuieşte pe un munte în Laponia și de atunci aici i-a rămas domiciliul.

 

Cum face Moș Crăciun înconjorul lumii într-o singură noapte?

Povestea spune că acum foarte multă vreme, Moş Crăciun a descoperit formula magică a prafului pentru reni, care îi face să zboare. Acest praf magic este împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca din Laponia, în ajunul Crăciunului. Este suficient pentru a-i face să zboare întreaga noapte în jurul lumii, cu viteza gândului și a dorințelor celor mici. Dintre cei nouă reni ai Moșului, Rudolph cel cu nasul roșu strălucitor este cel mai celebru. El îi conduce mândru pe celorlalţi șapte, pe nume Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Prancer şi Vixen.

untitledk

La început, biserica catolică şi protestantă nu au privit cu ochi buni evoluţia Moşului, care, pe nesimţite, a câștigat inimile oamenilor și aproape că s-a substituit nașterii pruncului Iisus. Oamenii deveneau tot mai orbiți de atracția cadourilor de sub brad și uitau esența sfântă a sărbătorii. Însă deși bisericile au fost foarte reticente privind laicizarea sărbătorii, nimeni nu a putut opri ca Moș Crăciun să străbată văzduhul în noaptea de Ajun, împlinind cele mai tainice dorințe ale copiilor. Praful său magic nu a revărsat vraja doar asupra renilor, ci i-a făcut pe toți să creadă că într-un chip cu totul fermecat, în noaptea de Crăciun visele frumoase și dorințele devin realitate. Moș Crăciun este poate cel mai îndrăgit personaj al tuturor timpurilor, povestea frumoasă a copilăriei, în care nu ar trebui să devenim niciodată prea mari ca să mai credem.  

Vintage-Santa-night-sky-long goodbye

 

Un gând despre “Poveștile lui Moș Crăciun

Povestește și tu