FOTO: Feerie de iarnă în Carpați

Cu câteva zile înainte de Crăciun, într-o zi senină, am admirat la Bâlea unele dintre cele mai frumoase peisaje de iarnă pe care le-am văzut vreodată. O lume de cleștar, de la alb orbitor la infinite nuanțe de albastru. Pe măsură ce urcam spre cabană și hotelul de gheață, până deasupra norilor, aveam impresia că până și cuvintele se cristalizau și se lipeau în forme stranii de geamurile telecabinei, abandonându-ne într-o liniște apăsătoare.

Oricum, cuvintele călâi deveneau aici inutile. Aici trebuie să asculți liniștea. S-o inspiri adânc și s-o duci cu tine.

image_1

image_1.jpga

image_1.jpgb

image_5

image_4

image_2

image_1.jpgd

image_2.jpga

image_2.jpgb

 

Renăscută din propria cenușă: Cabana Bâlea Lac

Căldarea Glaciară Bâlea, care adăposteşte emblematicul Lac (4,6 ha, altitudine 2.034 m) cu cea mai frumoasă cabana semilacustră, este un centru al sporturilor de altitudine din Carpaţi și unul dintre cele mai frumoase locuri de văzut, în special iarna.

Prima Cabană de la Lacul Bâlea a fost ridicată în anul 1904 de către Siebenbürgischer Karpatenverein/Asociația Carpatină Ardeleană și inaugurată la 29 august 1905. Era o construcție simplă din piatră prevăzută cu o singură încăpere. În anul 1937 cabanei de piatră i-a fost adăugată încă o clădire de lemn. În perioada anilor 1948 – 1949 s-au reluat lucrările pentru refacerea cabanei, noua construcție fiind inaugurată în 27 noiembrie 1949. În anul 1975, pentru facilitarea acesului la cabana și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină. În anul 1995, un puternic incendiu a distrus cabana în totalitate, dar după cinci ani, în 2000, a început reconstrucția actualei cabane.

Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750, o nouă mențiune precizează prezența în zonă a căpitanului Jacob Zultner cu scopuri geografice și legate de trasarea graniței.

image_2.jpgdimage_2.jpge

image_3

image_3.jpgdimage_3.jpge

image_4.jpgdimage_4.jpgeimage_5.jpgbimage_5.jpgdimage_3.jpga

Citește mai mult despre Primele stațiuni și sporturi de iarnă din România

image_3.jpgb

image_4.jpgb

© Mihaela Kloos-Ilea

Surse info:

balealac.ro

  

10 gânduri despre “FOTO: Feerie de iarnă în Carpați

  1. Cu adevărat o feerie…dar aceste minunăţii sunt pretutindeni în jurul nostru. Este drept nu întotdeauna la fel de spectaculoase, la fel de măreţe ca spaţiu, ca întindere…IMPORTANTĂ este însă „starea” noastră, măsură în care suntem deschişi, permeabili… permiţând frumuseţilor să ne pătrundă, să ne exceadă minunile aflate la tot pasul.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: TRAVEL: Bâlea Lac | Romanian Itineraries

    • S-a mai uitat, dar nu a comentat. 🙂 sigur, dacā vreţi să ne arătaţi imaginile, le puteţi posta pe pagina de Facebook a blogului sau, dacă mi le trimiteţi pe email (vedeţi „contact”), le public aici, pe blog. Vă mulţumesc!

      Apreciază

Povestește și tu