Târgul de Crăciun din München, desprins din poveștile copilăriei

Abur de vin fiert condimentat cu scorțișoară înțepătoare,  migdale caramelizate și desfătarea mărului copt – savoarea care ne amintește de Crăciun și de copilărie. Îngerașii veghează cu ochi mirați copii curioși, clopotele răsună prelung din toate colțurile orașului, iar oamenii luminoși sunt vrăjiți de spiritul sărbătorilor. E basmul în care intri printre căsuțele târgului de Crăciun din München. Piața de Crăciun din München e una dintre cele mai vechi, mai frumoase și mai vizitate din Germania.

Pe lângă piața tradițională din inima Münchenului, în Marienplatz, cea mai vizitată și mai veche, în oraș mai există încă vreo 20 piețe de Crăciun, plus un inedit festival al iernii, cu aer cosmopolit -Tollwood -, un sat bavarez de Crăciun, patinoare artificiale și naturale sau piețe de Crăciun mai speciale. Iar dacă ești turist pe fugă prin oraș sau nu vrei să mergi acasă cu bani în buzunar, piața de Crăciun din aeroport ar putea să te facă să pierzi avionul.

Ca peste tot, pe alocuri se simte că spiritul Crăciunul a devenit tot mai mult o afacere, de unde deschiderea piețelor devreme, mult înainte de prima duminică de Advent și aprovizionarea magazinelor cu decorațiuni de tot felul, încă din octombrie. În perioada sărbătorilor Muenchenul devine și mai aglomerat, iar consumerismul ne îngrămădește pe toți, turiști și localnici, în goana stresantă după cadouri. Însă e de apreciat că în piețe încă au loc autenticul și bunul gust, de unde armonia feerică și o stare de bine ce te lasă să te bucuri de atmosfera magică.

Una dintre cele mai speciale piețe din München este cunoscuta Kripperlmarkt de pe Neuhauser Strasse, unde găsești toate personajele și decorul, în mii de variante, pentru a reconstitui scena nașterii Mântuitorului. De la pătuțuri și staule minuscule, la personajele biblice și animale, până la darurile magilor și felinarul de veghe cât un vârf de ac, toate minuțios cioplite în lemn și pictate manual, cu incredibilă răbdare.

Münchenul are tradiție în amenajarea scenei nașterii, tradiție începută aici de iezuiți, în 1597. Din 1757, Krippelmarketul a devenit un piață-simbol a orașului, cea mai veche și mai mare de acest fel din Germania. Anual, o parte a centrului Muenchenului devine o imensă scenă, ce amintește de cel mai frumos sentiment al copilăriei: credința în miracol.

Pe lângă tradiții, companiile cunoscute sunt în competiție și când vine vorba de creativitatea de sărbători: clădirea showroomu-ului Mercedes Benz devine un imens calendar de advent ce dezvăluie zilnic un nou model de colecție, BMW Welt organizează spectacole și un afișează decor alb-albastru minimalist, iar magazinele mari din oraș, precum Galeria Kaufhof fac un spectacol din inaugurarea decorațiunilor din centru, întotdeauna o scenă de poveste, în care animalele de pluș prin viață, spectacol ce îngrămădește cu nasul în vitrine sute de curioși fascinați.

Povestea pieței de Crăciun din München începe în secolul al XV-lea, dar documentar este atestată pentru prima dată în 1642. La piețele de Crăciun se pune mare accent pe produsele specifice zonei, tradiționale, ce au devenit emblematice pentru această perioadă a anului: turta dulce, Stollenul (un fel de cozonac cu multe stafide și zahăr pudră presărat deasupra din belșug), cârnații bavarezi (Weisswurst), migdale prăjite și caramelizate, castane coapte, fructe glazurate, vinul fiert aromat (Gluhwein), jucăriile și decorațiunile din lemn, sticlăria și cristalurile bavareze.

În Germania, tradiția piețelor de Crăciun (Weihnachtsmarkt sau Christkindelmarkt) merge până la târgurile Evul Mediu, când oamenii trebuiau să-și facă provizii pentru iarna grea și sărbători. Deja din secolul al XIV, pe lângă carne și alimente de bază, au apărut și meșteșugarii care-și vindeau marfa, în special jucării de lemn, coșuri din împletituri și dulciuri. Unii meșteri chiar mutau micile ateliere în văzul lumii, în târg, și lucrau la comandă.

Cea mai veche piață de Crăciun din Germania este cea de la Dresda, menționată în 1434. De aici avem încă rețeta Dresdner Stollen-ului, un fel de cozonac tradițional, specific orașului și răspândit astăzi mai ales în spațiul vorbitor de germană. Iar una dintre cele mai cunoscute piețe de Crăciun ale Germaniei este cea de la Nürnberg, cu peste 2 milioane de vizitatori anual. De la Nürnberg vine celebra turtă dulce. În ultimele decenii, târgurile de Crăciun au apărut în toate colțurile lumii, inlcusiv în România, unde cel de la Sibiu este de departe cel mai cunoscut și mai frumos. 

huiimage_4jmgfkhgglgliou168847_10151288952324840_759767665_nIMG_3333IMG_9401IMG_9416munchen

 

Din sufletul cald al Münchenului, un nor de arome împletit cu glasurile corului din turnul primăriei se înalță și plutește ușor, până la peste 1000 de km depărtare. Până la voi. Sigur, de undeva din sanie, și Moș Crăciun e ademenit de o cană de vin fierbinte și parfumat la piața de Crăciun, indiferent unde ar fi ea.

bfggimage_1pitjhkfkgfhfdh

8 gânduri despre “Târgul de Crăciun din München, desprins din poveștile copilăriei

  1. Când te poţi bucura de acel confort psihic, când nu te afli sub presiunea necesitaţilor, când opulenţa unei administraţii locale se revarsă prin tot felul de mici/mari simboluri ale sarbătorilor, toate acestea generează o linişte serenă, gata să primescă miracolul Crăciunului.
    În ceea ce mă priveşte NIMIC nu mă poate face să ratez momentul, dar eu nu sunt reprezentativ decât pentru mine însumi…

    Apreciat de 1 persoană

    • Münchenul tocmai și-a schimbat anul asta primarul, după ce timp de 21 de ani a avut același primar, care acum nu a mai putut candida. E un semn de stabilitate care ție, ca cetățean, îți lasă loc să te ocupi de ale tale, să respiri ceva mai liniștit, chiar dacă neamțul rămâne mereu alert și critic. Bineînțeles, nici aici nu e totul roz, aud tot mai des, atât din partea localnicilor, cât și a imigranților că Germania, viața în Germania, nu mai e ce a fost.
      Însă atmosfera de sărbători, comportamentul oamenilor în această perioadă, e un indiciu al mentalității, al economiei, al calității vieții. În felul lor rezervat, nemții știu în general și pot să se bucure de plăcerile vieții.

      Apreciat de 1 persoană

  2. m-am nimerit si eu ieri pe la amiaz’ in Marienplatz, as fi zis ca e weekendul italienilor veniti in bella monaco di baviera, as fi putut filma o ora si coloana sonora era italiana 90%

    Apreciază

    • se poate. De obicei sunt mai amestecate graiurile dar oricum germana e tot mai rar auzită prin centru, la ore de vârf. De multe ori, ascultând în jurul meu în mijloacele de transport în comun, aud toate limbile pământului, numai germană nu.
      Prietenii italieni sunt singurii care au și un week-end dedicat lor la Oktoberfest. Italienii probabil nu au uitat că o generație întreagă și-a câștigat pâinea muncind în Germania, iar pentru nemți italienii-s în general prea gălăgioși, dar, în definitiv, simpatici. 🙂
      În contrapondere, recomand o comedie faină, Omama mia.

      Apreciază

  3. Am parasit München-ul pe data de 24 septembrie dupa o perioada de vis a vacantei mele de vara. Imi place acest articol si ador sa vad pozele locatiilor frumos amenajate din capitala bavareze. Imi pare rau ca nu pot ajunge acolo sezonul acesta,dar sper sa traiesc atmosfera München si vara urmatoare.

    Apreciat de 1 persoană

Povestește și tu