Sașii la parada de Oktoberfest München 2014

În fiecare an, în prima duminică a Oktoberfestului din München, are loc parada costumelor tradiționale germane și ale etniilor care trăiesc aici, la care se adaugă multe grupuri invitate din străinătate.

Sașii din Transilvania sunt prezenți la parada de Oktoberfest din doi în doi ani, iar anul acesta vor participa din nou, pe 21 septembrie, de la ora 10.00. Sașii sunt reprezentați de Organizația Tinerilor Sași Transilvăneni din Germania (Siebenbürgisch-Sächsischen Jugend in Deutschland, SJD).

Anul acesta, Oktoberfestul din München, ajuns la a 181-a ediție, are loc între 20 septembrie – 5 octombrie.

image_37

Parada costumelor de Oktoberfest este o ocazie excelentă de a aduce în fața publicului internațional tradiția și identitatea sașilor transilvăneni. Ținută pentru prima dată în 1835, în onoarea nunții de argint a Regelui Ludwig I și Teresei de Bavaria, parada a devenit de la începutul anilor ’50 un moment nelipsit din programul Oktoberfestului, așteptat de spectatori din lumea întreagă.

Public și participanți

În funcție de vreme, pe traseul de aproximativ 7 km al paradei, ce va străbate arterele principale din centrul Münchenului, sunt așteptați peste 250.000 de spectatori. Pentru a vă da seama de amploare, anul trecut, peste 9.000 de participanți la paradă au defilat pe străzile Münchenului.

Traseul paradei

Pentru cei care vor fi aici, se va porni de pe Steindorfstrasse, de lângă râul Isar, și va continua pe Maximilianstrasse, Rezidenzstrasse, Ludwigsstrasse, Paul-Heyse Strasse până la Teresienwiese, locul unde are loc Oktoberfestul.

În șirul paradei, sașii transilvăneni au numărul 43b. și se vor alinia pe Steindorfstrasse, locul de unde pornește parada, începând cu ora 8.30.

Linia albastră este traseul paradei de Oktoberfest din 21 septembrie 2014, la care vor participa și sașii transilvăneni

Linia albastră este traseul paradei de Oktoberfest din 21 septembrie 2014, la care vor participa și sașii transilvăneni

Transmisii TV

Canalul de televiziune Das Erste (ARD) va transmite vîntreaga paradă live, în mai multe țări din lume, pe 21 septembrie, începând cu ora 10:00. Canalul bavarez de televiziune Bayerische Frensehen va transmite înregistrarea paradei în aceeași zi, de la ora 19.00.

Tinerii sași transilvăneni au pentru a treia oară onoarea de a reprezenta întreaga comunitate a sașilor la parada internațională de Oktoberfest. Dacă la celelalte două ediții la care au participat, în 2002 și 2006, Organizația Tinerilor Sași Transilvăneni (SJD) a prezentat costume săsești din mai multe zone, anul acesta participanții vor prezenta costumele deosebit de frumoase ale sașilor din jurul Sibiului. Cei 62 de tineri sași vor purta la paradă costume de sărbătoare, care se îmbrăcau de obicei la biserică și la ocazii festive, ținute specifice pentru fiecare categorie de vârstă, gen și statut. În centrul atenției grupului se vor afla tinerii sași din Biberach (Kreisgruppe Biberach) și ansamblul lor de dansuri, precum și conducerea Organizației Tinerilor Sași Transilvăneni din Germania.

Parada de Oktoberfest nu înseamnă doar costume tradiționale, ci și care cu butoaie imense de bere, costume de epocă, reprezentanți ai vânătorilor, pădurarilor, pompierilor, ansambluri de dansuri și care alegorice extraordinar de frumos împodobite, trăsuri din povești cu șase sau opt cai înhămați, convoaie reprezentând marii producători de bere și industiile din oraș, meșteșugarii locali.

Parada este deschisă de München Kindl, un tânăr călugăr, simbolul orașului München, urmat de oficialități: primul ministru al landului Bavaria și primarul Münchenului. Toate acestea într-o atmosferă de sărbătoare, multe urale, aplauze continue și voie bună care aduc împreună spectatori din lumea întreagă.

Spiritul Oktoberfestului îmbină specificul local și deschiderea internațională, într-un loc unde toți se simt bine și toți sunt prieteni. Bineînțeles, Oktoberfestul înseamnă în primul rând bere. Multă și bună (și scumpă).

Spre deosebire de anul trecut, când am admirat și fotografiat parada dintr-un loc excelent, anul acesta voi fi în România. Așa că cei care veți veni la Oktoberfest aveți ocazia să vă mândriți și să vă reîntâlniți cu sașii la o ocazie atât de specială. Ne-am bucura să ne arătați și nouă poze cu grupul sașilor participanți.

Distracție plăcută!

Cam așa am văzut parada anul trecut:

image_77image_75image_59image_64

image_36

 

O galerie de fotografii care spun de la sine cât de frumos a fost la parada de anul trecut:

Willkommen zum Oktoberfest, Parada din 2013

Citește ce înseamnă Oktoberfestul la el acasă:

O‘ Zapft is! Totul despre Oktoberfestul din München

 

Sursa informații: 

Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, siebenbuerger.de 

5 gânduri despre “Sașii la parada de Oktoberfest München 2014

    • Este o sintagma incetatenita de mult timp si larg folosita, chiar de catre sasi, pornind de la traducerea „Siebenbürger Sachsen”, tot asa cum Siebenbürgen este tradus in mod uzual prin Transilvania, mai rar prin Ardeal. Majoritatea lucrarilor despre sași, traduse in limba romana, folosesc denumirea „sași transilvăneni”, mai rar „sași ardeleni” sau simplu „sași”.
      Prin urmare, eu o voi folosi aici în continuare, pentru a evita și mai multe confuzii în rândul publicului român, pe lângă cele deja existente. „Corectitudinea politica” nu este intotdeauna favorabila si utila intr-un demers de mediere, de promovare, de „aducere la cunostinta” – spuneti-i cum doriti – pe care mi-l asum prin acest blog. Poate ca totusi un articol cu aceasta tema ar fi potrivit, va multumesc, desi nu cred ca are puterea unei revizuiri la scara larga.

      Apreciază

Povestește și tu