Floarea sașilor din Cristian

În camera cea bună din Casa parohială din Cristian, acolo unde iarna se ține slujba, iar vara se retrag sașii la o poveste, am găsit o plantă mai degrabă ciudată. Îngrijitoarea Bisericii, tanti Maria, ne-a făcut curioși, povestindu-ne șoptit că acel ghem uscat prinde viață doar la întâlnirea sașilor. Ca prin minune, înverzește și înflorește pentru câteva zile, cât stau ei, apoi se usucă îndată ce pleacă.

De tristețe, zicea tanti Maria.

IMG_3839

Un sas bătrân a adus ghemul uscat acum câțiva ani, din Germania. Era sufletul lui uscat de dorul casei. A vrut să le arate că așa cum ghemul uscat înverzește în doar câteva ore, tot astfel învie și el odată întors acasă. O metaforă duioasă. Și așa, a adăugat încă o semnificație la bogăția de simboluri și legende din jurul plantei. Mai mult nu ne-a spus tanti Maria, lăsându-ne să descoperim singuri sau să ne dezlege misterul la vizita viitoare.

Ei, poate curiozitatea a omorât pisica, dar mie nu mi-a stricat niciodată.

Trandafirul Maicii Domnului sau planta dinozaur

Am aflat că straniul ghem se numește trandafir de Jericho (Ierihon) și este un miracol al naturii, un exemplu de adaptare perfectă la condițiile de mediu. Mai este numit și planta învierii, planta dinozaur, floarea de piatră sau trandafirul Maicii Domnului. Legenda spune că Fecioara Maria a binecuvântat trandafirul la plecarea ei din Nazareth spre Egipt, dăruindu-i astfel viață veșnică. Planta crește în zonele deșertice și se crede că a apărut încă din vremea dinozaurilor.

E trandafir, dar nu chiar, e și viu și mort, ghici ciupercă ce-i?

Trandafirul de Jericho (științific Anastatica hierochuntica) nu este tocmai un trandafir și nu se plantează în pământ, ci se păstrează într-un vas, fără apă. Când este pus în apă, ghemotocul uscat se desface și înverzește văzând cu ochii, în câteva ore. Florile sale sunt mici și albe și durează 3-4 zile, după care trandafirul trebuie scos din apă și lăsat să se usuce din nou. Așa se întâmplă și în mediul său natural, când, dacă nu are apă, se face ghem și se lasă purtat de vânt până ajunge într-un loc prielnic. Crește în zonele foarte aride din Orientul Mijlociu, Sahara și părți din America de Nord.

IMG_3840

 

În unele țări trandafirul de Jericho aduce noroc asupra casei și transmiterea lui din generație în generație e o tradiție (rezistă uscat până la 50 de ani). Mai este asociat cu iubirea durabilă și frumusețea. În America de Sud se crede că trandafirul de Jericho are proprietăți miraculoase, de aceea se foloseste in ritualurile Voodoo, pentru vrăjile legate de bani și iubire.

În Orientul Mijlociu, trandafirul de Jericho se pune în apă atunci când o femeie naște, din credința că va trece cu bine și travaliul va dura doar până înverzește trandafirul.

În tradiția iudaică, trandafirul de Ierihon are o simbolistică bogată. Una dintre legende spune că atunci când Moise călăuzea poporul în deșert, a ajuns la picioarele sale un ghem uscat. Moise l-a ridicat și cugetat cu tristețe ”Doamne, oare așa voi ajunge și eu și poporul acesta, doar o uscăciune purtată de vânt?” Iar Cerurile i-au răspuns: ”Moise, pune planta aceasta uscată într-un pumn de apă, și vei vedea cum ea înverzește și înflorește de nenumărate ori. Ca și planta aceasta, spiritul tău se va trezi mereu și va fi binecuvântat cu viață veșnică.”

Un simbol pentru destinul sașilor

Așa cum trandafirul se usucă și învie la nesfârșit, și sașii, zicea tanti Maria, sunt oameni trecuți prin încercările vieții și ale istoriei. De fiecare dată însă au înfruntat condițiile vitrege cu demnitate și au trecut mai departe drepți și senini. Cum înflorește trandafirul de Jericho atunci când vin înapoi, tot așa se trezesc la viață locurile în care sașii au fost cândva acasă. 

Ghemotocul uscat nu mai are mult de așteptat. Doar până la vară. Atunci și el, și Cristianul înfloresc din nou…

In meiner Heimat, da blühen die Rosen/
Acasă, acolo înfloresc tradafirii…

IMG_3816Update:

Bineînțeles că nu m-am răbdat să nu cumpăr cu prima ocazie un trandafir de Jericho, să văd exact minunea. În primul timelapse din viața mea, cam așa arată. Cu îngăduință, pentru că trandafirul nu a așteptat până am dat eu de cap tehnologiei:

 

 

7 gânduri despre “Floarea sașilor din Cristian

    • La începutul articolului scrie: ,,Un sas bătrân a adus ghemul uscat acum câțiva ani, din Germania”. Apoi, trandafirul de Jericho este pus să înverzească la întâlnirea sașilor și se află în casa parohială din Cristian. Este un simbol al întâlnirii și în acest context, îi pot fi atribuite și alte semnificații. Dacă vrem. Dacă nu, priviți-l ca pe o simplă floare, una interesantă. În definitv, florile aparțin doar naturii, nu omului.

      Apreciază

Povestește și tu