O rețetă ușoară și nemaipomenit de aromată, ideală în acest sezon. Este vremea când socul ne răsfață cu parfumul său și am noroc că în marginea pădurii de lângă casă găsesc câte flori vreau. Așa pot să-mi răsfăț musafirii cu socată proaspătă sau sirop de soc pentru tot restul anului.
Pentru minunatul sirop de soc, iată rețeta:
80 de flori potrivite ca dimensiune, curate, cu polenul in ele (eu nu spăl florile pentru că așa s-ar scutura tot polenul dulce și și-ar pierde din aromă. Am însă mare grijă de unde le culeg, să nu aibă insecte, praf sau uscături pe ele. Când se îndepărtez cozile mai mari, le mai inspectez o dată floare cu floare. Bineînțeles, spălatul ține de opțiunea fiecăruia.)
5 kg zahăr (poate fi înlocuit cu miere, dupü cum vă place de dulce)
5 l apă
120 g sare de lămâie
5 lămâi frumoase, tăiate felii de aprox. 1 cm, cu coajă cu tot
3 lingurițe de salicilat sau aspirină tamponată (numai dacă doriți să îl păstrați pentru iarnă, altfel fermentează).
Se amestecă totul într-un vas mare, se lasa 48 de ore la macerat, departe de soare, dar nu neaparat la rece, timp în care se mai amestecă din când în când. După cele două zile, se strecoară compoziția bine. Veți vedea că rămâne un sirop de culoare frumoasă, aurie ca mierea.
Ca să se păstreze pentru iarnă, în sirop se adaugă 3 lingurite de salicilat sau aspirină tamponată (se sparge și se dizolvă mai ușor) după care se pune în sticle.
Din aceste cantități obțineți cam 8 litri de sirop.
Notă: Majoritatea rețetelor recomandă fierberea acestui sirop, însă de la mama eu l-am pomenit doar macerat si garantez că nu veți da greș.
În zilele toride, cu apă minerală, cuburi de gheață și o felie de lămâie sau mentă, e o băutură răcoritoare și foarte sănătoasă. Este cunoscut că socul are proprietăți antiinflamatoare și ajută digestia. Iarna, când răceala și tusea erau sâcâitoare, mama mă vindeca și cu siropul de soc – dintre puținele medicamente delicioase. 🙂
Bunica mea folosea o rețetă asemănătoare, prin simpla macerare doar că timpul era mai lung.
ApreciazăApreciază
multumim frumos
ApreciazăApreciază
Cam asa ceva pregatea Kati tante, dar din flori de papadie. O numea miere de papadie. Cat timp eu cu Mimichen ne faceam coronite sa ne impodobim parul innodat in codite lungi,generoase (Mimichen era blonda ca paiul graului, eu satena ca aluna ) , Kati tante, strangea cate o poala generoasa de papadii in sortul vesnic al bucatariei, pe care le „purica” mai intai de insecte, apoi le lasa la macerat in apa rece, apa curata luata dis de dimineata de la cismeaua aflata in curte la coltul casei.A 2-a zi strecura apa cea galbena-galbena, si o potrivea de zahar cam la paritate, si o punea la fiert ,2 ore. Cat timp fierbea siropul noi fetitele desenam pe etichetele scolare niste papadii, bineinteles ne scriam si numele. O sticla cu numele Puppchen ,o sticla cu numele Mimichen.Nu pot spune ca imi placea in mod deosebit ,mi se parea ca are un gust salciu, dar ce bun era cand ne punea pe gris cu lapte !!
Acum repet mereu aceasta reteta, nu mai are gust salciu, am invatat ca la sfarsitul fierberii sa-i adaug feliute mici de lamaie(circa 1/2 de lamaie) care ii taie acest gust, si chiar e necesara deoarece siropul de papadie are tendinta de a se cristaliza. Fara conservanti, dar cald in sticle calde, „indopat „cu dopuri curate,suplimentar si celofan deasupra.
ApreciazăApreciază
Este o incantare sa va citesc randurile, nu doar pentru informatii – nu stiam cum se face mierea de papadie – dar si pentru frumusetea pe care o asezati in fiecare cuvant.
Ma bucur ca articolele mele va prilejuiesc asa amintiri placute si multumesc ca va faceti timp sa ne impartasiti franturi atat de duioase de viata. Daca doriti, putem reuni memoriile dvs intr-un articol, la care sa mai adaugati daca aveti ragazul. Avem aici sectiunea „cufarul cu amintirile voastre” tocmai pentru oameni ca dvs pregatita. Daca doriti, puteti sa imi trimiteti in privat cateva randuri pe adresa de email: mony_ilea@yahoo.com.
Va multumesc si de-abia astept sa va mai citesc!
ApreciazăApreciază
Sarea de lămâie nu este cumva acidul citric?
Acesta este foarte dăunător 😦 …
ApreciazăApreciază
Da, probabil aveti dreptate. Insa cel putin la mine in bucatarie se foloseste numai la aceasta reteta. Ma gandesc ca atat timp cat nu e consumata frecvent si in cantitati mari nu e pericol sa facem gastrita doar din atat. Altfel ma gandesc ca ar trebui inlocuita cu mult suc natural de lamaie, pentru a imbogati aroma siropului, pe langa soc. Sau folosit pur si simplu doar socul. Ca si in cazul spalarii florilor sau folosirii unei cantitati mari de zahar, in fiecare reteta sunt ingrediente pe care le putem elimina sau adapta dupa cum ne invata experienta, dupa starea sanatatii si propriul gust.
ApreciazăApreciază
Pingback: Sirop de soc fara fierbere – Sebi's kitchen
Buna ziua,
daca doresc sa inlocuiesc zaharul cu mierea, ce catitate de miere inlocuieste 5 kg de zahar?
Multumesc !
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru reteta.
Eu locuiesc in zona banatului,mai exact in loc. Jimbolia,jud Timis si aici au locuit multi nemți dar ,deja inainte de revoluție au inceput sa plece din tara si sau pierdut multe retete.
Am avut aceasta reteta si am pierdut -o.
Este o reteta foarte buna si cine nu a facut -o sa o incerce.
Eu am facut- o si am so fac in fiecare an.
Poate ai si alte retete de siropuri si nu numai.
ApreciazăApreciază