Buzd (germ. Bussd, Busd, magh. Szászbuzd, Buzd), jud. Sibiu

Buzd 4sursa foto

Buzd 1Pe trepte acoperite, ca cele de la Sighișoara, se urcă spre Biserica Evanghelică din Buzd (germ. Bussd, Busd, magh. Szászbuzd, Buzd), jud. Sibiu, Biserica fortificată este un vechi edificiu în stil gotic, cu o singura navă, cor si absidă poligonală, datând de la inceputul sec. al XV-lea. Corul, elementul cu care se începea construcția unei biserici, este cea mai veche parte a bisericii și datează din sec. al XIV-lea.

Biserica fortificată se află astăzi într-o avansată stare de degradare, turnul nord – estic este în ruine iar zidul de incintă este aproape distrus. Slujbele în biserică au fost sistate încă din anul 1990. Rămâne totuși impresionantă prin ineditul arhitecturii și aerul închis și umed, de lăcaș străvechi.

În prima jumătate a secolului al XV-lea a fost construită incinta fortificată. Curtinele aveau o înălțime de 6-7 m (pe partea estică se mai păstrează ziduri înalte de aproximativ 4-5 m) și erau sprijinite de contraforturi, care sunt plasate la interior în sectorul estic din cauza pantei pronunțate a dealului.

Accesul în turnul bisericii se face pe niște scări în spirală, foarte interesante. Turnul de 74 m are un ceas care indică fazele lunii. Se spune că în 1476, în acest turn a fost închis pentru scurt timp Vlad Țepeș, în urma unui conflict cu Matei Corvin.

sursa foto

Povestește și tu