Budacu de Jos mai demult Budacu Săsesc (germ. Deutsch-Budak, magh. Szászbudak, Alsóbudak, Nagybudak), jud. Bistrița-Năsăud

BudacuVechea localitate este atestată documentar din anul 1228.

Biserica din Budacu de Jos poartă acum hramul „Adormirea Maicii Domnului”, fiindcă din 1979 a trecut la Biserica Ortodoxă. Este monument istoric și datează din sec. XIV-lea. Biserica a beneficiat de o reparație capitală in anul 2000.

Istoria săsească a așezării este povestită de Johann Dorfi, în Deutsch Budaker Heimatbuch. Wie’s Daheim einst war („Monografia Budacului German. Cum era odinioară acasă„), Öhringen, 1984 (ed. I), Öhringen, 1990 (ed. a II-a).

sursa foto

Budacu de Jos – Atunci și acum. Același sat, două locații.

Atunci: 1964, Budacu de Jos, România, în fața bisericii după slujbă.

Acum: 2008, Nürnberg, Germania, întâlnirea sașilor din Budacu-Ghinda.

Deutsch-Budak, Damals und heute
Damals: ca 1964, nach dem Gottesdienst, vor der Kirche
Heute: 2008, in Nürnberg, Gruppenfoto vom Budaker-Windauer HOG-Treffen.

db1sursa fotgrafii

7 gânduri despre “Budacu de Jos mai demult Budacu Săsesc (germ. Deutsch-Budak, magh. Szászbudak, Alsóbudak, Nagybudak), jud. Bistrița-Năsăud

    • Exact cum, n-as putea sa detaliez, dar e o situatie care mai poate fi intalnita si in alte localitati, din momentul in care aceste biserici au ramas fara enoriasi. Daca ar fi sa ne uitam la toata lacasurile abandonate, cel putin partea buna a acestei schimbari e ca bisericile stau inca in picioare si sunt cat de cat intretinute.

      Apreciază

      • Din intamplare am gasit un reportaj despre Budacu la emisiunea in limba germana. A fost vanduta in timpul comunismului biserica.
        Si transformata in biserica ortodoxa, foarte foarte chicios. La sfarsit ii aratau pe sasi (era o intalnire) in timpul Gottesdienst-ului in biserica si se vedea pe ei ca nu le pe pica bine, chiar si preotul a subliniat ca „au facut fain romanii dupa randuiala lor, dar nu e cum am lasat noi”.

        Nu stiu de ce, dar cateodata ma bucur. Au gandit si actionat sasii ca in ciurda de multe ori. Alte comunitati nu si-au vandut bisericile. Iti vinzi in pamantul si gradinile si in ultima instanta casa. Dar biserica nu ti-o vinzi.
        Mi se rupe inima sa vad bisericile sasesti transformate in kitsch-erii ortodoxe de catre niste preoti cu 3 clase. Mai bine crapate si fara tencuiala in asteptarea renovarii.

        Nu am vazut copii si nepotii sasilor doar in mica masura sa puna mana la treaba in vacatele de vara. Cativa sasi si nemti, mai mult copii de romani si Mischlinge. Degeaba vin sa 2 saptamani in concediu si se plang.

        Apreciază

        • Da, insa aceste biserici se afla pe teritoriul Romaniei, fac parte din patrimoniul acestei tari, indiferent de etnia careia ii apartin. Nici statul, nici noi, indiferent cine am fi, nu ar trebui sa privim pasivi, asteptand ajutor din exterior. Sasii sunt in varsta si e in firea lucrurilor ca tinerii, nascuti sau crescuti in Germania, sa nu aiba un atasament foarte mare fata de aceste locuri. Ar fi nerealist si nedrept sa pretindem asta. Si totusi, pot sa va dau mai multe exemple unde comunitatea saseasca, pe baza de voluntariat sau prin asociatii, fundatii, etc. au reusit mici minuni precum cea recenta de la Filitelnic, ca sa dau un exemplu (http://www.youtube.com/watch?v=jhwLLijMT-Y) sau Roades (Peter Maffay Stiftung) si ar mai fi. Nu cred ca e corect sa-i acuzam pe sasi ca au plecat, ca ar fi abandonat, pentru ca toti cautam un „mai bine”. Cine ii poate judeca pe romanii care pleaca din tara? E doar parerea mea, dar solutia nu trebuie sa vina din exterior, ci din Romania, de la noi toti si de toate institutiile si autoritatile responsabile. Numai ca pentru aceste monumente e trist ca nimeni nu pare sa-si asume responsabilitatea.

          Apreciază

  1. Daca sasii asteapta de la romani ajutor sau de la statul roman ajutor… ma face sa rad. Romanii de peste munti nu au nici un atasament fata de patrimoniul asta, ba chiar mai mult sunt foarte sovini la ceva „alogen”. De incultura nu mai vorbesc.
    Multi dintre actualii „ardeleni” sunt veniti tot de peste munti, multi dintre ei sunt in functii de conducere. Stau monumente de 800 de ani in ruina, cum sa mai credem ca statul asta mai face ceva? Monumentele astea fac parte din patrimoniul Transilvaniei.
    Stiu ca s-a mai restaurat, am luat si eu parte acum ceva ani, dar e mult prea putin.

    Nu-i acuz pe sasi ca au plecat, ci ca au plecat buluc, fara a cugeta putin, mai ales dupa ’90, cand au lasat si au dat totul pe nimic. Am avut si eu rude care au plecat, unele de nevoie, altele nu neaparat, altele au ramas. Nu vreau sa generalizez si nu vreau sa invinovatesc pausal, dar o parte din ceea ce se intamlpla azi cu satele transilvanene e si din vina si nechibzuintei sasilor.

    Apreciază

Povestește și tu